
Social
Traficul cu migranți | ”Un drum de câteva sute de kilometri îi costă 3000 de euro”
migranti.jpeg

Doi şoferi români au fost arestaţi preventiv în Franţa, după ce în camionul cu care se deplasau au fost găsiţi opt imigranţi clandestini afgani, informează Agenţia France-Presse. Migranții, inclusiv patru minori, au fost găsiţi într-un camion frigorific, în portul Calais. Vehiculul urma să urce la bordul unui feribot cu destinaţia Marea Britanie.
Imigranţii erau în stare de hipotermie uşoară şi au fost transportaţi la spital. Cei doi şoferi români ai camionului au fost arestaţi preventiv și sunt acuzați de trafic de persoane. Incidentul intervine după ce 39 de imigranţi au fost găsiţi morţi, sâptămâna trecută, la bordul unui camion ajuns cu feribotul tot în Marea Britanie.
La RFI, reprezentanta Salvați Copiii, Simina Guga, expert în probleme de migrație, explică faptul că avem de a face cu o metodă clasică folosită de cei care trafichează persoane care pleacă înspre Europa Occidentală în încercarea de a găsi un trai mai bun sau fugind din calea războaielor. ”Acești oameni nu au altă soluție. Ei fug din calea conflictelor armate sau a sărăciei. Neavând o soluție legală, se îmbarcă pe nave, în camioane sub trenuri etc și își riscă viața”, spune Simina Guga, care a avut contact direct cu mulți migranți în activitatea pe care a desfășurat-o în cadrul Asociației Connect.
”Un astfel de drum, spre exemplu Turcia - Grecia, costă cel puțin 2000-3000 de euro de persoană, iar dacă ruta este mai lungă se mai adaugă câteva mii de euro”, spune Simina Guga, care susține că UE ar putea interveni în această problemă prin ”crearea de coridoare umanitare sau prin acordarea de vize umanitare”. ”Mare parte din migranții sosiți în Europa sun din state ca Siria, irak, Afganistan sau Pakistan. Adică persoane sosite din zone de conflict. Situația cu cei 39 de vietnamezi morți în camionul din Anglia e particulară. UE ar putea acționa la nivel legislativ, dar nu a dorit să o facă”, spune expertul în probleme de migrație.