Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Essex: Transportatorii cer Franței măsuri de securitate sporite la frontieră

Doi șoferi români de TIR au fost arestați în portul Calais de pe coasta de nord vest a Franței, după ce în camionul frigoric pe care-l conduceau au fost găsiți opt imigranți ilegali afgani. Aceste arestări vin după ce săptămâna trecută au fost descoperite 39 de cadavre într-un alt camion container în estul Angliei.

În acest context, transportatorii atrag atenția că traficul de migranți reprezintă o problemă în condițiile în care autoritățile franceze sunt prea permisive la graniță.

E o problemă extrem de serioasă și de sensibilă, spune la RFI reprezentantul Uniunii Transportatorilor din România, Radu Dinescu.

Radu Dinescu: Firmele de transport din România și nu numai sunt foarte afectate de faptul că există persoane care își doresc să emigreze și încearcă să se strecoare în vehicule și de multe ori reușesc, în special în niște zone în care nu ar trebui să reușească.

Între Fanța și Marea Britanie, mai ales atunci când mergi cu ferry boat-ul, sunt o serie de proceduri și de bune practici pe care firmele de transport le aplică tocmai pentru a preveni posibilitatea de a ajunge să aibă la bord în mod ilegal emigranți. Din păcate, chiar dacă acest firme iau măsurile astea, (nu e suficient).

Aceste măsuri stabilesc că vehiculele nu se opresc la mai puțin de 100 km de port, vin și intră direct în port, sunt scanate vehiculele, sunt verificate. Sunt o serie de măsuri care au fost recomandate de autoritățile din Marea Britanie spre a fi luate de companiile de transport pentru a preveni migrația ilegală. Iei tota măsurile astea și ajungi în port, intri în terminalul din Franța și acolo autoritățile nu iau nicio măsură ca să prevină să ți se urce la bordul vehiculului, pe marfă, în compartimentul de marfă, pe sub vehicul, pe oriunde, niște persoane care doresc să treacă în Marea Britanie.

Ajungi în Marea Britanie. Acolo ești controlat și se găsesc astfel de persoane în vehicul și dintr-o dată toată operațiunea de transport este întârziată pentru că trebuie făcute o serie de verificări. De obicei șoferii sunt reținuți până se face dovada că firma a făcut toată procedura în mod corect. Practic, aceasta nu este doar o solicitare numai a transportatorilor din România, ci din toată Europa către guvernul francez să ia niște măsuri care să prevină intrarea acestor persoane în zona terminalelor și pentru a preveni să intre în vehicule.

O dată ce am fost scanat, am făcut toate procedurile, sunt de bună-credință și pe urmnă ăștia reușesc să intre acolo, arată o oarecare indiferență. Înțelegem că guvernul Franței nu vrea să aloce fonduri pentru că ei nu vor ca migranții să rămână în Franța, ci vor să treacă în Marea Britanie și îi lasă. Ceea ce creează niște probleme reale în exploatare. Firmele au întârzieri, șoferii sunt reținuți. Li se dă drumul peste 6 – 12 ore. Uneori există amenzi. Amenzile se contestă. Și acolo există costuri cu avocați. Problema este extrem de serioasă și de sensibilă.

Reporter: Dumneavoastră spuneați că acești migranți se strecoară. Într-un camion frigorific este, totuși, greu de crezut că te poți strecura fără cunoștința șoferului.

R.D: Nu discutăm despre lucrurile care se întâmplă cu știința șoferului. Dacă cineva e vinovat trebuie să răspundă. Pe astea le excludem din context. Dacă cineva e vinovat de orice activitate ilegală trebuie să suporte consecințele legii. Nu contează din ce țară e, pe ce camion operează sau pe ce țară e înmatriculat camionul. Vă spun despre companiile de transport cu care fac transport de mărfuri și care sunt afectate de acest fenomen de migrație pentru care autoritățile fac mult prea puțin. Noi ne-am dori să existe această procedură prin care dacă compania de transport scanează vehiculul, cabina, are certificatele necesare, are sigilat compartimentul de marfă, întreprinde toate măsurile care au fost solicitate și totuși sunt găsiți migranți în vehicul, pe sub vehicul, sau oriunde în vehicul, totuși, trebuie exonerată compania de vreo răspundere.

Rep: Dar chiar se întâmplă acest lucru? Vorbim despre un fenomen?

R.D: El există. Nu sunt afectate numai camioanele și șoferii din România. Sunt afectate toate camioanele care trec din Franța în Marea Britanie. Există acești oameni. Înainte era jungla la Calais. Acum nu mai e junglă, dar migranții există, nu au dispărut pur și simplu.

 

Rep: În condițiile astea este o întâmplare că tot apar șoferi români?

R.D: Pentru noi rezonează șoferi români. În fiecare zi sunt prinși o grămadă de șoferi din tot felul de țări. Nu sunt românii cu ceva mai deosebiți decât cei din alte țări.

 

Rep: Dacă e să ne concentrăm pe cazurile astea punctuale, se pare că oamenii pornesc din estul europei și încearcă să meargă spre vest.

R.D: N-aș zice că dacă șoferul sau firma e din România camionul a văzut România în ultimele 10 – 11 luni. Sunt multe camioane care nu vin acasă așa des. Șoferii da, dar comioanele nu vin. Nu există un trafic direct între Marea Britanie și România atât de mare. Dar există servicii prestate de firmele de transport din România pentru clienți care operează spre sau dinspre Marea Britanie.