Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: ”Războiul lumilor” sau cum un program de radio poate produce panică generală

ww.png

Ziarele americane despre panica provocată...
Image source: 
telegraph.co.uk

În 30 octombrie 1938, un program radiofonic difuzat în New Jersey, în Statele Unite ale Americii, a creat panică generală în rândul populației. Este vorba despre o prelucrare după romanul ”Războiul lumilor”, de H. G. Wells, care descria o invazie a marțienilor. Aflați întreaga poveste, din Pagina de istorie.

Romanul ”Războiul lumilor”, publicat în 1898, a făcut senzație în rândul cititorilor vremii. El descria invazia unor ființe de pe Marte, care au ajuns într-o suburbie a Londrei, de unde au început distrugerea rasei umane. Romanul este inspirat și de descoperirile științifice ale vremii. În plus, autorul a descris fenomene și descoperiri ulterioare publicării romanului, cum ar fi ceea ce cunoștem în prezent drept raze laser.

Romanul a făcut parte dintr-un adevărat curent literar al vremii care trata subiectul invaziilor, fie ele terestre sau extraterestre. Apariția acestui gen literar, care poate fi văzut ca o propagandă contemporană, a reflectat sentimentul crescând de anxietate și nesiguranță cauzat de tensiunile dintre puterile imperiale europene, care avea ulterior să degenereze în Primul Război Mondial.

Cartea, așa cum era atunci la modă, a ajuns să fie popularizată prin publicarea în fascicule, în presa vremii, care se terminau în suspans, pentru a-i determina pe cititori curioși să cumpere și următorul număr al publicației.

De-a lungul timpului au existat multiple ecranizări și adaptări ale ”Războiului lumilor” al lui H. G. Wells, însă cea mai faimoasă și mai controversată este cea realizată de regizorul, actorul și scenaristul George Orson Welles.

În 30 octombrie 1938, tizul autorului romanului, Welles, a lecturat la radio, în New Jersey, Statele Unite ale Americii, ”Războiul lumilor” a lui H.G. Wells. Primele două treimi ale adaptării de 60 de minute au fost prezentate sub forma unor buletine de știri care relatau efectele invaziei marțiene, cu comunicate importante pentru țară ale autorităților și relatări ale unor oameni de știință. Pentru o credibilitate mai mare, a fost chiar regizată o întrerupere a unui program muzical, pentru a fi difuzate știrile de ultimă oră.

Toate acestea au provocat panică printre unii dintre ascultători, care au crezut că evenimentele descrise în cadrul programului sunt reale. Ziarul New York Times de a doua zi consemna cum ascultătorii și-au părăsit casele pentru a scăpa cu viață din fața invaziei marțiene, iar Poliția a fost asaltată de telefoanele celor care au ascultat programul radiofonic și au crezut că o invazie extraterestră avusese, cu adevărat loc.

 În timp ce mulți ascultători au fost surprinși de veridicitatea adaptării romanului, au fost și mulți care au fost furioși. Primarul din Treton, New Jersey, a făcut o plângere la Comisia Federală de Comunicații, un fel de CNA american, prin care își exprima îngrijorarea cu privire la efectele emisiunii radiofonice asupra ascultătorilor.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 30 octombrie 2019