Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


4 ani de la Colectiv: Mesaje politice solemne și o anchetă extinsă. Și atât

La patru ani de la tragedia de la Colectiv, procurorii militari au extins ancheta și anunță că investighează inclusiv posibila ascundere a unor imagini din noaptea intervenției. Dimineață, președintele Iohannis a mers la clubul Colectiv, iar premierul Dăncilă a transmis un mesaj.

Procurorii militari anunță că vor mai fi cercetate posibile fapte de abuz în serviciu, ucidere din culpă, neglijență și va fi analizat și gestul actualului șef al ISU București, care a făcut o remarcă obscenă în timpul intervenției. 
Înregistrarea publicată recent de ziarul Libertatea și necunoscută până acum publicului și, mai grav, instituțiilor de anchetă, arată în jur de 20 de minute din intervenția de la Colectiv. Înregistrarea nu este o surpriză pentru nimeni, a reacționat dur Eugen Iancu, tatăl uneia dintre victime și fondatorul Asociației Colectiv: 

O catastrofă, o rușine, un moment în care conducătorii noștri au vrut să câștige imagine. Nicidecum nu au fost interesați de viața răniților. 

Dimineață, președintele Iohannis a mers la clubul Colectiv, iar premierul Dăncilă a transmis un mesaj. Klaus Iohannis a ajuns înainte de ora 10, a coborâr din mașină, a depus o coroană de flori și a aprins o candelă. Totul s-a desfășurat în tăcere, iar momentul a durat doar câteva minute.

„(...) Tragedia Colectiv, simbolul unei profunde dureri naționale, rămâne o lecție grea, o rană adâncă în memoria românilor și care cere implicit un simț de răspundere și vigilență ridicat din partea tuturor”, a transmis așadar și premierul Dăncilă, care a insistat asupra nevoii de continuare a investițiilor în Sănătate, în mijloace de salvare și în pregătirea personalului.

Miercuri se împlinesc patru ani de la incendiul de la clubul Colectiv din București. 27 de tineri au murit în incendiu. 38 s-au stins după, iar bilanțul a ajuns la 65 de vieți pierdute.