Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


4 ani de la Colectiv. Marș pentru comemorarea celor 64 de victime

protest-dupa-incendiul-din-clubul-colectiv.jpg

Protest după incendiul din clubul Colectiv.
Sursa imaginii: 
Eduard Vasilica | RFI

Peste 1.000 de oameni au plecat din Piața Unirii, din Capitală, în această seară, într-un marș de comemorare a celor 64 de tineri morți în incendiul din clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015. La această oră, peste 3.000 de persoane au ajuns în fața fabricii Pionierul, unde se afla clubul mistuit de flăcări.Oamenii aprind lumânări și pun flori la altarul victimelor.

Traseul participanților la marșul de comemorare a victimelor din Colectiv a fost Parc Unirii (trotuarul dinspre magazinul Unirea), traversarea intersecției Bd. I.C. Brătianu cu Bd. Unirii – Pod Șerban Vodă – Splaiul Unirii – Str. Bucur – Piața Bucur. Oamenii s-au oprit în fața fostei fabrici Pionierul, pentru a aprinde o lumânare și a depune o floare la altarul victimelor.

Cei care au deschis coloana de manifestanți au afișat un banner alb, cu mesajul "Acceptăm lucruri de neacceptat". Așa spunea Jean Chelba, tatăl fotografului Alex Chelba, unul dintre tinerii morți în Colectiv. Jean Chelba, "Tataie", așa cum îi spuneau cunoscuții, era o prezență constantă la mitingurile antiguvernamentale din ultimii ani. A murit și el în luna ianuarie a acestui an.

Unii dintre participanți au adus un banner cu chipul secretarului de stat Raed Arafat, cu mesajul "Colectiv. Capul lui Arafat vrem! Demisia!", în contextul noilor imagini apărute recent, care arată intervenția haotică a primilor pompieri care au ajuns la locul incendiului.

Evenimentul a fost anunțat pe pagina de Facebook a grupurilor Corupția Ucide și Rezistența:

"30 octombrie este data care a șocat un popor întreg și a arătat o țară incapabilă să aibă grijă de cetățenii ei.

Pe 30 octombrie 2015 au ars frați și surori, copii și părinți, prieteni și necunoscuți și, odată cu ei, vălul care acoperea mizeria din spitale și corupția din administrația românească.

Pe 30 octombrie se vor împlini 4 ani de când o parte dintre cei dragi ne-au părăsit sau au rămas mutilați pe viață.

Pe 30 octombrie 2015 ulciorul care mergea atât de des la apă s-a spart.

Pe 30 octombrie va așteptăm la un marș în memoria celor care au murit pentru că, în România, Responsabilitatea Personală nu a fost o Piedică în calea CORUPȚIEI.

Ne întâlnim în parcul din Piața Unirii și plecăm în marș spre Piața Bucur la 19:30".

64 de tineri și-au pierdut viața, iar alţi 146 au fost răniţi în urma incendiului din Colectiv din 30 octombrie 2015. Nici până acum însă nu a fost găsit vreun vinovat pentru tragedia care a marcat România.