Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alianța Pacienților Cronici: Nu mai avem nicio șansă la viață!

pilule_bun.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În România sunt autorizate doar 4.000 de medicamente, ceea ce reprezintă mai puțin de jumătate din media țărilor Uniunii Europene, atrage atenția Alianța Pacienților Cronici din România într-o scrisoare deschisă remisă redacției. “Subfinanțarea sistemului și politică populistă a prețului medicamentului - cel mai mic din UE - nu a făcut decât, azi, să nu mai avem nicio șansă la viață, deoarece am rămas fără medicamente.”, acuză reprezentanții APCR. 

“Intenția unor măsuri pompieristice ale ministrului sănătății nu au determinat decât panică în rândul pacienților rămași fără tratamente, iar lucrurile s-au agravat de la o zi la altă. Săptămâna viitoare, în 2, 4 și 6 noiembrie se vor retrage din România încă 21 de medicamente fără alternativă terapeutică. Zeci de mii de români, pacienți cronici, nu vor mai avea acces la niciun fel de tratament medicamentos!”, reclamă APCR.

Asociația prezintă o „radiografie actuală a sistemului de sănătate:

- pacienții își mai câștigă dreptul la sănătate/tratamente, doar în instanța;

- pacienții au fost lăsăți fără medicamentele esențiale și existențiale;

- dispariția medicamentelor fără alternative terapeutice, rămasă fără nicio soluție de la Ministerul Sănătății, face în continuare victime;

- dispariția medicamentelor cu alternativă terapeutică nu și-a asumat-o nimeni din rândul comisiilor consultative ale Ministerului Sănătății sau a societăților profesionale, neținându-se seama de efectele farmacologice diferite ale medicamentelor, inclusiv cele din aceeași clasa terapeutică;

- ignorarea de către autorități a studiilor clinice care, ar fi adus bani la buget și ar fi salvat vieți;

- realocarea banilor din sistemul de sănătate de către guvern- a se vedea taxa pe viciu, etc.-și dirijarea acestora către salarii și pensii speciale;

- politizarea excesivă a sistemului prin numirea la conducerea unor instituții, a unor incompetenți care nu au făcut decât să fure și să blocheze sistemul.

<Iubiții> noștri parlamentari au dat legi care să-i îmbogățească și care să-i absolve de responsabilități după ce nu mai sunt în funcții. De aceea, orice guvern va fi instalat la Palatul Victoria, trebuie să aibă, nu ca prioritate, ci ca urgență urgențelor, rezolvarea imediată a crizei din Sănătate, printr-o consultare amplă cu asociațiile de pacienți", concluzionează Alianța Pacienților cu Boli Cronice.

 

Ministerul Sănătății: "O temă falsă adusă în spațiul public"

Informațiile conform cărora pacienții rămân fără tratament în urma dispariției a 71 de medicamente de pe piață "reprezintă o temă falsă adusă în spațiul public nefondat", susține Ministerul Sănătății.  "Conform legislației în vigoare, anual are loc corecţia preţurilor, care este de fapt recalcularea anuală a preţurilor maximale aprobate în Canamed şi Catalogul public prin reverificarea condiţiilor de la aprobarea preţului în conformitate cu prezentele norme şi care poate avea ca efect menţinerea, diminuarea sau, după caz, majorarea preţului aprobat. Corecția prețurile nu s-a mai realizat din anul 2015", arată Ministerul Sănătății. 

Ministerul Sănătății susține că "în luna septembrie 2019, deținătorii de Autorizații de Punere pe Piață aferenți medicamentelor corespunzătoare a 57 de poziții din Canamed au revenit și au acceptat prețul stabilit de minister, pentru care se aplică și penalizarea de 5% pentru 12 luni. Prin urmare, au rămas în analiză un număr de 71 de poziții din care, pentru 49, ANMDMR a identificat echivalent farmaceutic autorizat și comercializat pe piața din România." Reprezentanții instituției arată că pentru restul de 22 de poziții, Ministerul Sănătății a identificat medicamentele și ariile terapeutice afectate .