Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Închiși în școală

Cu lacătul pe poartă, așa sunt asigurate măsurile de protecție a elevilor în multe școli din județul Iași.

Cu lacătul pe poartă, așa sunt asigurate măsurile de protecție a elevilor în multe școli din județul Iași. Sau o taxă benevolă plătită de părinți pentru un agent de pază la școală. Ce se poate face? A fost întrebarea la care oficiali din diferite domenii au încercat să răspundă în cadrul unei dezbateri organizate de Inspectoratul Școlar din Iași. Și soluția pare a fi alocarea de către autoritățile locale de fonduri pentru plata paznicilor.

O persoană, identificată ulterior cu probleme psihice, a pătruns în urmă cu două săptămâni la Şcoala Gimnazială Vânători. Directorul școlii a povestit că bărbatul a intrat prin clase în condițiile în care în școală erau câteva profesoare şi câţiva elevi. „Se putea întâmpla o tragedie“, a subliniat directorul Şcolii Gimnaziale Vânători. Şcoala nu are pază, la fel ca multe unităţi de învăţământ din judeţ.

 

Statisticile (in)securității

În reţeua şcolară ieşeană funcţionează, potrivit unui raport dat publicității de Inspectoratul Școlar din Iași la începutul anului școlar, 220 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică la care se adaugă 386 de şcoli arondate. Dintre acestea, la 73 de instituţii, supravegherea elevilor este făcută de paznic. Alte 166 sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere, iar 173 de şcoli şi liceee au şi pază umană, dar şi camere video. 194 de şcoli nu au nici paznic, nici camere de supraveghere. O treime din numărul total existent la nivelul judeţului Iaşi Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean precizează că aceste şcoli sunt mici cu un număr mic de clase, maximum două-trei dar în ele învață peste 11.500 de elevi din judeţul Iaşi. Există sisteme de supraveghere dar profesorii spun ca ele sunt utile pentru analiză și prinderea eventualilor infractori, nu și pentru prevenire. La nivelul judeţului aproximativ 90% dintre şcoli au sistem de supraveghere video, adică 345 de unităţi şcolare.

 

Primarii să plătească paznici

Inspectorul general școlar din Iași, Genoveva Farcaș a precizat că, în cadrul dezbaterii, “s-a pus un accent deosebit pe necesitatea activităților de prevenție, dat fiind faptul că viața unei școli se concretizează în activități școlare și extrașcolare, contexte care presupun, deseori, anumite riscuri, în etapele de organizare și desfășurare. Un alt aspect relevant a fost sublinierea necesității susținerii școlii de către autoritatea locală, atât prin asigurarea fondurilor necesare, cât și prin asigurarea unei comunicări permanente cu reprezentanții instituțiilor cu un rol definitoriu în buna funcționare a unei instituții de învățământ”.

Și aici se ajunge la bani. Şcoala „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ nu mai are paznic. Pînă nu demult părinții plăteau 50 de lei pe an pentru agentul de pază. Acum s-a renunțat. Porțile de la gardul școlii sunt închise cu lacăt. Ușile sunt securizate. De la primul clopoțel pănă la finalul programului nimeni nu iese și nimeni nu intră. Părinții își așteaptă copiii pentru a-i duce acasă. Deși mulți stau la cinci minute distanță de școală. Iar primarii ridică din umeri. Așteaptă rectificarea bugetară pentru a sigură, unii salariile, alții cheltuielile de funcționare a comunelor și orașelor pe care le conduc. Așa că bani, nu prea sunt. În municipiul Iași, cifra şcolilor care nu au pază nu se cunoaşte cu exactitate . Primarul Municipiului Iasi a precizat de multe ori că „marea majoritate a unităţilor şcolare, mai ales cele care au depăşit gimnaziul, dispun de pază în momentul de faţă. Unele merg cu firme specializate, altele folosesc chiar din personalul propriu, cum este cazul Colegiului Pedagogic Vasile Lupu. Dar situaţia rămâne îngriorătoare”.

La primăria Iași vin solicitări pentru sisteme de supraveghere și pentru plata paznicilor la școli iar oficialii municipalitpții a promis, la ultima ședință a Consiliului Local, că vor încerca să aloce resurse pentru ca, treptat, să rezolve toate problemele dar efortul financiar este unul care contează în actualul exercițiu bugetar. Altfel spus, nu prea sunt bani pentru paznici la școli.

 
Ascultă AICI corespondența de la Iași