Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scrisoare deschisă a angajaților SMURD pentru susținerea lui Raed Arafat

smurd.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Diana Cimpoeșu

Peste o mie de medici și asistenți din Serviciile Medicale de Urgență din mai multe județe au semnat o scrisoare deschisă adresată opiniei publice și noului Guvern. Potrivit coordonatorului UPU SMURD Iași, profesorul doctor Diana Cimpoeșu, scrisoarea este un manifest de susținere a secretarului de stat Raed Arafat și este un apel pentru mentinerea Serviciilor Medicale de Urgență în sfera utilității publice.

„Banii care sunt pe Urgențe și i-ar dori cineva”, astfel vorbesc între ei medicii de la SMURD. „ Cînd un ministru are un accident nimeni nu știe că e ministru. SMURD-ul și Ambulanța îi tratează pe toți la fel! Nu știm nici cine sunt, nici cum îi cheamă”, precizează coodonatorul UPU SMURD Iași, profesor univ.dr. Diana Cimpoeșu, unul dintre inițiatorii scrisorii deschise prin care se atrage atenția că aceste servicii de urgențe trebuie să rămână publice și să nu treacă în sfera privata.

În al doilea rând, scrisoarea deschisă e o platformă de susținere a doctorului Raed Arafat. „Suntem mai mulți medici șefi UPU -SMURD și asistenți șefi care am inițiat această scrisoare. Fiecare am inițiat o strîngere de semnături în județele noastre. Simțim că ceea ce se întîmplă în mass media, în ultimele două săptămîni, este dureros pentru noi ca sistem. Este un fenomen care apare ciclic, la interval de câțiva ani. Anumite persoane, anumite interese doresc să strice ceea ce noi am făcut sub coordonarea doctorului Raed Arafat care, acum aproape 30 de ani, a pornit SMURD-ul în România cu puterea lui de medic simplu atunci la Tîrgu Mureș”.

Aceste atacuri vizează SMURD-ul sau doar pe Raed Arafat? Este întrebarea la care coordonatorul UPU SMURD Iași, Diana Cimpoeșu explică: „Poate la prima impresie ar părea că vizează doar persoana secretarului de stat. Vedem însă că este vorba de întreg sistemul. Se vorbește de modul de intervenție a serviciilor de urgență ... la tragedia de la Colectiv mă refer. Se crează dintr-o emoție, o idee care nu face bine nimănui. Și pe noi ne doare! Noi trebuie să ne facem munca liniștiți fără să simțim că cineva ne vrea răul și vrea să ne distrugă și să terfelească munca colegilor noștri dintr-o anumită zi, dintr-o anumită perioadă. Am continuat să ne pansăm rănile și să mergem mai departe în ideea că binele va învinge și dacă ne facem treaba ne îndeplinim menirea!”

Coordonatorul UPU- SMURD Iasi  spune simplu: „Cîteodată trebuie să deschidem gura și să spunem că suntem și noi aici. Suntem niște oameni. Telefonul lui Raed Arafat e deschis și ajută orice om, nu doar pe cei aflați în anumite poziții. Acesta este un moment în care suferim”.

Este dependent SMURD de Raed Arafat? „ SMURD-ul e dependent de fiecare om, deci inclusiv de doctorul Arafat”, a încheiat Diana Cimpoeșu.

 

Textul integral al scrisorii deschise:

”În calitate de profesioniști care reprezintă principalele servicii medicale de urgență din România, spitalicești și prespitalicești (Structuri Primiri Urgențe și SMURD) observăm că în ultima perioadă, Sistemul Național de Asistență Medicală de Urgență și Prim Ajutor Calificat este ținta unor atacuri, punctate intenționat în momente de criză, atacuri ce subminează încrederea populației în structurile sistemului de urgență și  sunt dureroase pentru medici, asistenti medicali, paramedici, piloți, salvatori, ofițeri ISU, toți cei care muncesc serioși și dăruiți pentru sănătatea semenilor lor. 
Rezultatele sondajelor privind încrederea populației în diverse categorii socio-profesionale, arătau, în februarie 2018, că românii au cea mai multă încredere în pompieri și personalul medical  care deservesc SMURD, dar și unitățile de primiri urgențe. Afirmațiile din ultimele zile ne fac să reacționăm și să vă reamintim, că toți acești oameni, fac zi de zi totul “pentru ca alții să trăiască” sub o coordonare unică a Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de  Secretarul de Stat, Dr. Raed Arafat. Există evenimente tragice (accidente, incendii) care zguduie întreaga țară și care uneori duc chiar la schimbări majore în plan politic. 
Pentru noi însă fiecare caz este unul dramatic, fiecare pacient care accesează sistemul de urgență are o durere, iar noi, la fel ca dr. Raed Arafat, trebuie să-i ascultăm și să-i ajutăm necondiționat pe toți: “asistența medicală de urgență este un drept al cetățeanului și o datorie a statului” și credem că nimeni nu și-ar imagina că atunci când cade din picioare pe stradă, salvatorii s-ar gândi dacă să înceapă sau nu manevrele de resuscitare, în funcție de posibilitățile de decontare financiară a acelui caz. Doar pe criterii medicale sunt efectuate  și intervențiile echipajelor aeriene și  cele ale echipelor medicale din Unitățile Primire Urgențe, UPU-SMURD.
Pentru ca fiecare om să aibă o șansă la viață am creat din 2006 Titlul IV din Legea 95, legislație primară și secundară în domeniul urgenței, au existat și există programe de dotare cu echipamente și formare a personalului, muncim în permanență, măsurăm calitatea muncii noastre și ne preocupăm să o îmbunătățim mereu. În 2018 au fost 5.382.178 pacienți tratați în Unitățile Primiri Urgențe, 436.001 intervenții ale ISU (359.305 cazuri SMURD), 2.979.089 ale serviciilor de ambulanță, toate realizate cu doar 0,57% din PIB. IGSU, structură aflată în coordonarea DSU, a atras cele mai multe fonduri nerambursabile din MAI, fonduri destinate dotării autospecialelor de intervenție și perfecționării personalului la nivel european. 
Dorim să putem continua ceea ce am început, iar printre prioritățile DSU pentru 2019 se numără consolidarea rolului de responsabil privind coordonarea integrată, dezvoltarea și extinderea competențelor și a capabilităților în gestionarea situațiilor de urgență, perfecționarea mecanismelor de cooperare interinstituțională și de ajutor reciproc în caz de dezastre, dezvoltarea relațiilor internaționale în domeniul situațiilor de urgență. Însă proiectele nu pot fi duse la final dacă sistemul este dezasamablat, dacă cel ce îl coordonează și prin el, noi toți suntem acuzați pe nedrept, suntem împroșcați cu noroi și aruncați către o instabilitate instituțională și personală. Atunci când există suspiciunea unor greșeli, organismele profesionale și justiția vor analiza, evalua obiectiv și profesional și vor lua decizii. 
Pînă atunci nu trebuie să uităm şi insistăm pe acest aspect, că SMURD a început ca o activitate de voluntariat și a ajuns în timp una dintre cele mai performanțe structuri de acest gen la nivel european. Iniţiatorul acestui sistem de intervenţie a pornit cu o mașină, cu multă muncă și dragoste de medicină și de semeni, cu câţiva voluntari și a reuşit să genereze un curent de opinie şi un sistem care este model multor ţări din Uniunea Europeană și din lume.  
Urgența din România, SMURD-ul nu este doar o instituţie, este o mare familie, ai căror membri sunt ultima speranţă pentru cineva aflat în suferinţă: fie prietenul nostru, fie tatăl unui politician, fie un om fără adăpost, fie un turist străin. Prin ceea ce se întâmplă acum la nivel mediatic şi declarativ din partea unor reprezentați ai presei și ai statului, această mare şi încă frumoasă familie este în pericol. 
Prin această scrisoare deschisă, dorim să afirmăm public susținerea față de Sistemul Public de Urgență și de Șeful DSU, Doctorul și Omul Raed Arafat, tocmai pentru a nu ajunge în situația în care românii să își piardă încrederea în cei care zi de zi le salvează viața. Dacă această structură cu rol strategic, al cărei scop este salvarea de vieți omenești, își pierde vreun element, se poate ajunge la un dezechilbru funcțional, iar siguranța cetățeanului român ar avea de suferit.
        
Noiembrie 2019”