Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corespondentul RFI William Totok, supus unul val de amenințări pe internet

Într-un articol pe care îl semnează în publicația Deutsche Welle, corespondentul nostru redă o parte dintre amenințările pe care le-a primit în spațiul virtual după publicarea interviului cu istoricul Mihai Demetriade despre Fenomenul Pitești.

 În interviu, istoricul susținea că ”nu e foarte sigur că victimele au fost victime până la capăt, iar complicitatea lor cu experimentul e cu mult mai subtilă şi mai adâncă”.

Potrivit lui Demetriade, teroarea face parte din anatomia legionară, iar administraţia penitenciarului a creat contextul favorabil ca acest episod violent să se dezvolte.

Istoricul și-a bazat afirmațiile din interviu pe un studiu pe care l-a publicat în 2017 în Caietele CNSAS.

În articol, Totok remarcă asemănarea acestor mesaje cu amenințările primite din partea agenților Securității, de dinainte de 1989, atunci când se implica, în Germania, în acțiuni de protest la adresa regimului Ceaușescu.

"William Totok nu se deosebește de un drăcușor cu inimă neagră și smoală în loc de sânge. Devine personificarea răului," scria un extremist român care se ascunde în spatele unui pseudonim, împrumutat de la un cunoscut activist legionar, mort în perioada interbelică. În delirul său verbal, sosia lui Sterie Ciumetti care deja anul trecut m-a ameninţat cu o spânzurătoare virtuală, postată pe internet, şi-a împânzit discursul cu injurii conspiraţionist-antisemite: "William Totok jidănitul denigrează din nou România. Vorbim despre autorul care i-a luat apărarea lui Radu Jude (regizor de filme antiromânești) și care îi minimizează meritele eroului anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu." Articolul halucinant în care autorul îi atacă şi pe cei doi istorici, Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor, se termină cu ameninţarea străvezie că "la un moment dat va avea loc un decont", scrie William Totok în Deutsche Welle.

Puteți citi întregul articol aici: https://www.dw.com/ro/rom%C3%A2nia-2019-insinu%C4%83ri-atacuri-amenin%C5%A3%C4%83ri-suburbane/a-51119137