Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șaorma sau shaorma? Dispută cu privire la introducerea cuvântului în DEX

shaorma.jpg

Image source: 
pixabay.com

Introducerea denumirii preparatului shaorma în Dicționarul Explicativ al Limbii Române este un inedit demers al unui restaurant din Iași, specializat în prepararea acestui produs. Dincolo de acțiunea de promovare, inițiativa restaurantului ieșean a devenit una controversată și atacată de cercetători care spun că mai degrabă ar trebui realizat un dicționar de cuvinte uzuale.

Profesorul Stelian Dumistrăcel, cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Filialei Iaşi a Academiei Române se întreabă dacă mulți dintre clienții restaurantelor care vînd shaorma au citit vreodată dicționarele. Scriitorul Cristian Teodorescu spune că DEX-ul are lacune mai mari ca shaorma de la Iași și nu există dezbatere publică pe tema asta!

Purtătorul de cuvînt al restaurantul specializat pe preparea shaormei spune că, deși este parte din vocabularul curent de peste 20 de ani, numele acestui fel de mâncare nu există oficial în limba română.

Inițiativa de introducere a formei corecte în DEX, spun reprezentanții localului, a stârnit deja primele reacții online. Peste 2.000 de persoane au votat la sondajul inițiat pe Facebook; la momentul actual, shaorma conduce cu un scor de 5 la 1 în fața variantei șaorma. 

Rezultatele dezbaterii vor fi incluse în documentația depusă la Academia Română, care va susține necesitatea de a introduce cuvântul șaorma/shaorma în următoarea ediție a DEX-ului.

De cealaltă parte profesorul Stelian Dumistrăcel, lingvist cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Filialei Iaşi a Academiei Române spune că inițiativa este o cale de promovare facilă a restaurantului: „ Vă întreb. Ați văzut vreodată un local shaorma? Sunt la București și trec aproape zilnic pe lîngă o locantă, ca să zic așa, cu așa ceva. Și nu mi s-a părut că cei care mănîncă acolo ar citi vreodată dicționarele”.

Profesorul Stelian Dumistrăcel crede că o soluție ar fi un Dicționar de cuvinte recente uzuale în care ar putea fi introduse toate anglicismele. La rândul său, scriitorul Cristian Teodorescu se întreabă ce s-ar întâmpla dacă toți mecanicii auto ar vrea și să intre în DEX: „După cum bine știm, uzul este cel care dictează grafia cuvintelor în cele din urmă. Uzul dictează grafia cuvintelor când se fac prostii iar cînd prostia devine din uz comună devine normă. Mai târziu se va întâmpla asta cu shaorma. Ce ar însemna dacă ăștia de la atelierele auto ar avea aceleași revendicări de termeni din munca lor și ar soma Academia să introducă în DEX și cuvintele lor. Știm foarte bine că DEX-ul are lacune mai mari ca shaorma dar lipsește dezbaterea”.

Așa că... o shaorma cu de toate de la Iași