Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră|Infecția cu HPV, depistată printr-un test făcut acasă

virus.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un test neinvaziv pentru depistarea infecției cu HPV, unul dintre factorii de risc implicați în apariția cancerului de col uterin, este disponibil, începând de astăzi, și pentru femeile din România. Mai exact, testul identifică AND-ul viral al tulpinilor HPV (virusul papilloma uman), dacă acestea sunt prezente în celulele prelevate de pe colul uterin. Testul se face acasă, recoltarea probei durează câteva minute, iar rezultatul este disponibil în 28 de zile.

Peste 3000 de românce sunt diagnosticate, anual, cu cancer de col uterin, iar alte 1.800 mor din cauza acestei boli. Multe ar putea fi salvate dacă boala ar fi descoperită din timp. Din păcate, o mare parte din paciente amână vizita la ginecolog, a declarat, într-o conferință de presă, medicul Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii Române de HPV.

„Infecţia cu HPV, responsabilă de 99,7% din cazurile de cancer de col uterin, este cea mai răspândită infecţie transmisă pe cale sexuală. Opt din 10 femei au de-a face cu această infecţie cel puţin o dată în viaţă. Este vital să o depistăm cât mai devreme, înainte de a cauza leziuni serioase. Astfel putem creşte semnificativ şansele de diagnostic, tratare şi vindecare a leziunilor colului uterin. Prin testarea ADN HPV, putem afla exact ce tip de hpv există în corp. Testul Babeș-Papanicolau nu ne spune infecția HPV, ne spune în ce măsură infecția a început să afecteze celulele colului uterin.”, a mai spus medicul care a precizat: Trebuie ştiut faptul că infecţia cu HPV poate fi dobândită nu numai în urma unui contact sexual ci şi prin orice contact cutaneo-mucos în regiunea genitală. Mai mult, prezervativele reduc riscul infecţiei cu HPV însă nu protejează complet. Din acest motiv, este important ca pacientele să meargă la ginecolog şi să îşi facă teste, indiferent de vârstă”, a punctat prof.dr.Radu Vlădăreanu.

Prof.dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de HPV:

 

La rândul său, actriţa Laura Cosoi a atras atenţia asupra importanţei prevenţiei şi a controalelor medicale. Actriţa a povestit despre o persoană apropiată care a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. „Există o persoană dragă în viaţa mea care a fost diagnosticată cu acest tip de cancer. A fost operată, a făcut radioterapie și chimioterapie. Acum este bine,dar în momentul acela am simțit că murim cu toții, pentru că nu știam ce urmează. Regretul acela că nu te duci anual să îți faci un test este mare. Pentru că dacă nu ai responsabilitatea propriei tale vieţi, pentru cei din jur contează. Poate ai părinţi, prieteni, copii care ar putea să sufere pentru că tu nu ţi-ai făcut un simplu test.”, a spus Laura Cosoi.

Laura Cosoi, actriță:

 

Cancerul de col uterin este o boală în care celulele normale cervicale își schimbă structura devenind celule atipice. Acestea se transformă malign și se multiplică haotic.Transformarea anormală a celulelor colului uterin este asimptomatică, la fel și  infecția cu virusul HPV. De aceea se recomandă efectuarea testului Babeș – Papanicolau cel puțin o dată pe an, completat cu genotiparea HPV (analiza moleculara a ADN-ului tulpinilor de HPV).