Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii, șocați de proiectul care prevede pensionarea la 67, respectiv 75 de ani

medici.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un proiect de lege care crește vârsta de pensionare a medicilor până la 67 de ani, indiferent de sex și până la 75 de ani, pentru cei care lucrează în unitățile sanitare cu deficit de personal, stârnește revolta medicilor. Documentul a fost postat pe siteul Ministerului Sănătății, la rubrica Transparență Decizională, pe 4 noiembrie, în ultima zi de mandat a ministrului demis, Sorina Pintea. 

Livia David, medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova și unul dintre inițiatorii memoriului semnat de peste 2.000 de medici, în care se cere ca gărzile medicilor să fie recunoscute ca vechime în muncă, solicită noului ministru al Sănătății, Victor Costache, retragerea și renunțarea la acest proiect de lege.

 

“Noi, dimpotrivă, ne dorim ca cei care au făcut gărzi să poată să se pensioneze cu câțiva ani mai devreme. Noi am fost șocați de acest proiect care a apărut luni pe site-ul ministerului.”, spune dr. Livia David.


Sursa imaginii: 
siteul Ministerului Sănătății

Potrivit medicului, acest proiect a mai fost publicat pe siteul ministerului în urmă cu doi ani, însă a fost retras la protestele sindicatelor și societății civile, pentru că are principii de neconstituționalitate grave. “Documentul vine în contradicție flagrantă cu nevoile sistemului sanitar actual, în condițiile în care obligi medicii să rămână în câmpul muncii până la vârsta de 67 de ani, indiferent de activitatea și specialitatea pe care o au creezi deja niște discrepanțe enorme între cei care doresc să facă asta și cei care nu doresc, pentru că, efectiv nu mai pot face asta. Noi vorbim aici de specialități care au efectuat gărzi, cele care sunt în linia întâi, ne prelungește perioada de cotizare, gândiți-vă, eu voi avea la momentul acela 43 de ani de cotizare numai din contractul de bază. Dacă mai adăugăm încă 7 sau 9 ani din contractul de gărzi, deja facem 50 de ani de cotizare în sistemul public de pensii. Este absolut anormal să fim discriminați față de alte meserii. Noi, dimpotrivă, ne dorim ca cei care au făcut gărzi să poată să se pensioneze cu câțiva ani mai devreme. Noi am fost șocați de acest proiect care a apărut luni pe site-ul ministerului.”, a spus la RFI, medicul Livia David care a adăugat că „acest proiect trebuie discutat cu foarte mare seriozitate și nu pentru niște grupuri de interese”. 


Sursa imaginii: 
siteul Ministerului Sănătății

Prelungirea perioadei de activitate a medicilor va închide porțile tinerilor medici, avertizează dr. Livia David, care solicită Colegiului Medicilor din România „să se poziționeze absolut neutru vizavi de această problemă”.

 “Nu înțeleg cum crede România că va ține în țară tinerii rezidenți, tinerii specialiști, în condițiile în care locurile în spitale vor fi ocupate 20 de ani de aici încolo de aceleași persoane. Nu înțelegem care este rațiunea pentru care a fost stabilită o astfel de limită...Înțeleg că există zone defavorizate, dar este logic să ducem acolo personalul tânăr, oameni pentru care există destul de multe posibilități în străinătate”, argumentează medicul. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: 43 de medici români au murit subit, în ultimii ani, în timpul gărzilor sau al orelor de lucru, potrivit unei liste postate, anul trecut, pe Facebook de medicul Livia David.

Livia David a lansat un apel ca legea să fie modificată în așa fel încât orele de gardă ale medicilor să fie considerate vechime în muncă, lucru care nu se întâmplă în prezent: "Nu cerem favoruri, nu cerem pensii speciale la 45-50 de ani.", a precizat medicul.