Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Institutul de Oncologie din Iași, la un pas de a trimite bolnavii de leucemie la tratament în străinătate

sange.jpg

Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Mai multe medicamente lipsesc din farmaciile Institutului Regional de Oncologie. Fac parte din schema standard de chimioterapie. Directorul medical al Institutului Regional de Oncologie din Iași ridică din umeri. Și alte spitale din țară în care se tratează bolnavii de cancer au aceleași probleme.

Medicamentele care lipsesc din farmacia Institutului de Oncologie din Iași nu sunt scumpe dar criza este una la nivel național.

Furnizorii nu au mai aprovizonat spitalele de profil din țară, spune directorul medical al Institutului de Oncologie, prof universitar Gabriel Dimofte.

”Cîteva medicamente care sunt cu prețuri foarte mici la care furnizorii nu au adus medicamente în România în ultima perioadă. Bleomicină, dexorubicină, epirubicină....Intră în schemele standard, nu sunt scumpe dar lipsesc din aprovizionarea la nivel național!”

Ce se întîmplă cu pacienții? 

Directorul medical al Institutului de Oncologie, prof universitar Gabriel Dimofte a explicat inițial diplomatic: „anumite scheme se pot modifica și adapta. Nu putem folosi sistemele standard la anumiți pacienți”.

Profesorul Gabriel Dimofte spune că nu rare sunt situațiile în care medicamentele nu există pur și simplu deși licitațiile au ciștigători.

„Dacă vor tratament în străinătate, noi semnăm formularele!"

Directorul medical al Institutului de Oncologie, prof universitar Gabriel Dimofte lasă diplomația deoparte și spune sec. De la sfărșitul lunii decembrie, statul ar trebui să deconteze tratamentul pacienților cu leucemie în străinătate. La noi nu se mai poate.

„Sunt pacienți care au nevoie de chimioterapie pentru tumori solide la care un medicament care este în scheme standard nu îl găsim în țară. Schema standard nu o putem face. Încercăm să trimitem pacienții în spitale care mai au medicamente. Problema cea mai gravă este la pacienții cu leucemii. Medicamentele din schema standard nu se găsesc. Din punctul nostru de vedere, ei pot cere tratament în străinătate. Medicii sunt obligați să spună pacienților ce alternative sunt. Dacă vor tratamente în străinătate, noi semnăm formularele. Problema va fi, pentru mulți, foarte complicată. Este o problemă de timp, este o situație de urgență. Dacă importul nu se face în timp util, în decembrie sau ianuarie rămânem fără medicamnente și noi!”, a explicat profesorul universitar Gabriel Dimofte, 

Institutul Regional de Oncologie are 300 de paturi. Construcția a început în 2009, inițial ca Spital Regional de Urgențe. Institutul de Oncologie din Iași este funcțional din 2012.

Ascultă AICI corespondența de la Iași