Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se cer măsuri după atacurile urșilor în Mureș. WWF: E nevoie de o analiză a cauzelor care au dus la această situație

urs.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Este alertă în județul Mureș, după ce două persoane au fost omorâte de urși la un interval de două săptămâni. O alta a fost grav rănită.  Urşii apar noaptea, iar uneori în plină zi în zone aglomerate .  Preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, a solicitat primului ministru şi Ministerului Mediului să intervină în cazul înmulţirii excesive a urşilor de pe raza judeţului Mureş. Potrivit acestuia,  există circa 1.300 de urşi în județ, faţă de 240 cât ar fi numărul rezonabil al acestora.

"Ursul este prădătorul suprem al pădurilor din România, iar prin înmulţirea sa necontrolată, excesivă, decimează prin dezechilibrul creat toate celelalte specii de animale care populează pădurile. Susţin surse autorizate, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că urşi din Braşov şi din alte judeţe învecinate au fost transportaţi şi relocaţi pe ascuns în judeţul Mureş, aceasta fiind, de fapt, cauza situaţiei dramatice actuale (...) Ursul nu are duşmani naturali, deci an de an numărul acestora creşte. Hrana rămâne însă cantitativ la fel, iar nereglementarea clară a obligaţiilor ocoalelor silvice, a asociaţiilor fondurilor de vânătoare sau a altor entităţi instituţionale pentru asigurarea hranei acestora complică şi mai mult situaţia actuală în privinţa urşilor. Vă informez că, în prezent, dacă un urs este omorât pentru că a atacat un om, cel vinovat de uciderea ursului trebuie să plătească daune statului în valoare de 40.000 de euro. În schimb, dacă ursul ucide omul, viaţa omului nu valorează nimic pentru stat. Este revoltător şi inadmisibil!", a spus Marius Paşcan. El a avertizat că dacă problema nu va fi urgent reglementată, cetăţenii ameninţaţi vor recurge la soluţii proprii, care pot afecta şi alte animale.

"Suntem de acord că viața unui om este mai importantă decât cea a unui animal și că trebuie luate niște măsuri, însă măsurile ar trebui să aibă la bază o analiză a cauzelor care au dus la aceste conflicte cu urșii", spune la RFI, Cristian Papp, ecolog World Wide Fund for Nature . Referitor la înmulțirea excesivă a ușilor, acesta susține că nu se știe cu exactitate câți urși sunt la ora actuală în România, estimările  reprezentând pur și simplu o cifră, fără nicio bază științifică. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: