Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Urs împușcat după 18 ore de agonie pe șosea. Prefectul de Harghita, demis

bear.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Prefectul de Harghita a fost demis de ministrul de Interne după ce un urs care a fost lovit de o mașină sâmbătă a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum. Animalul a fost împușcat după 18 ore de vânători. În acest caz a fost deschis și un dosar penal pentru a se stabili dacă cineva se face vinovat de o infracțiune. Astăzi, la Ministerul Mediului, va fi discutată modificarea Hotărârii de Guvern 94/2014, care stabilește modul în care trebuie să se intervină în astfel de situații.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, la Iași, că autoritățile aveau toate pârghiile necesare pentru a interveni în cazul ursului rănit și lăsat să agonizeze pe un drum național din județul Harghita. Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat duminică, pentru Agerpres că animalul avea trei picioare facturate şi ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure.

La rândul său, comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a precizat că solicitarea de împuşcare de la Asociaţia Vânătorul şi Pescarul Sportiv "Târnava Mare" a sosit duminică, în jurul orei 10.30. Instituţia pe care o conduce şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita au emis imediat un punct de vedere favorabil pentru împuşcare, iar Ministerul Mediului a aprobat solicitarea de derogare. Ursul a fost împuşcat de vânători şi a fost îndepărtat de pe carosabil. Întrebat despre declarațiile Cristinei Lapis, potrivit cărora oamenilor care ar fi trebuit să intervină le-ar fi fost teamă de dosare penale, Costel Alexe a declarat că medicul din zonă era cel care era obligat să tranchilizeze ursul.

„Hotărârea de Guvern 233/2010 spune foarte clar care sunt atribuțiile reprezentanților ANSVA. Acel medic era obligat să facă tranchilizarea acelui urs astfel încât să emită acel raport privind starea de sănătate a animalului. Acel urs nu putea fi dus într-un centru înainte să fie controlat, să vadă dacă sănătatea sa este în condiții optime sau nu", a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe. El a precizat că raportul despre starea de sănătate a ursului există, dar că a fost făcut în mașină, fără a fi consultat animalul.

Alexe a anunțat și faptul că astăzi, la Ministerul Mediului, va fi discutată modificarea Hotărârii de Guvern 94/2014.

„Am convocat pe toți cei implicați în această problematică a urșilor, pentru a vedea cum modificăm și hotărârea de guvern 94/2014 privind acest comitet al situațiilor de urgență. Este inadmisibil, cu prefect, cu reprezentanți ai Jandarmeriei, ai celor din ministerul Mediului, DSV, să ajungem să se uite unul la altul, pasând responsabilitatea de la unul la celălalt, pentru ca în ceasul al 12-lea să ajungă documentația la Ministerul Mediului și ministrul să ia decizia de avizare a acelei proceduri de recoltare", a mai spus Alexe.