Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tragedia din Timișoara: Substanța folosită la deratizare, cumpărată de pe piața neagră

tragedie_timisoara_substanta_deratizare_piata_neagra.jpg

Substanța folosită la deratizarea blocului din Timișoara ar fi fost cumpărată fără documente
Substanța folosită la deratizarea blocului din Timișoara ar fi fost cumpărată fără documente

Patronul firmei de deratizare din Timişoara a cumpărat substanțele folosite de la ”o cunoștință”, fără documente, potrivit avocatului său, citat de Mediafax.

ACTUALIZARE 2: Reprezentanții DSP Timiș au recunoscut marți, într-o conferință de presă, că nu au verificat niciodată firma care a deratizat blocul în care au murit doi copii și mama unuia dintre ei, potrivit Mediafax. Firma respectivă a fost înființată în 2015 și are un singur angajat.

 

ACTUALIZARE 1: Firma care a făcut deratizarea în blocul din Timișoara, unde au murit trei persoane, nu are autorizație de la Primărie, a anunțat marți într-o conferință de presă, primarul Nicolae Robu: ”Acea firmă și cei care au contractat-o sunt iresponsabili. Într-un asemenea domeniu, cu asemenea grad de risc, este nepermis să funcționezi fără autorizație. Am făcut verificările de rigoare și firma respectivă nu a solicitat niciodată acord comercial de la Primăria Timișoara și nici nu a primit. Nu știa nimeni de ea. Astăzi mi s-a prezentat o fotografie cu un banner pe gardul unei spălătorii, banner prin care firma își face reclamă și dă și un număr de telefon”.

 

Patronul firmei de deratizare din Timişoara știa că substanțele sunt mai puternice decât de obicei, dar a primit asigurări că apartamentele în care a făcut dezinsecția nu erau locuite, spune avocatul său, Călin Stăiculescu: ”Substanțele le-a cumpărat de la o cunoștință care se ocupă printre altele cu vânzarea de astfel de substanțe. A zis că lucrează chiar la o firmă de profil, urmează să fie audiată în cursul zilei de astăzi acea persoană. Substanțele nu au fost cumpărate, din ce am înțeles, cu factură sau cu chitanță fiscală, prin urmare se prezumă a fi cumpărate din zona asta (piața neagră-n.r.). Fiecare interpretează cum dorește, nu știu în ce măsură pot să etichetez eu, să cataloghez că au fost cumpărate de pe piața neagră sau nu (...). Au fost cumpărate fără facturi și fără a deține acte de proveniență legale. Probabil sunt niște substanțe care sunt puse într-un circuit public. Ele trebuie să aibe niște documente, care trebuie să le însoțească. Le-a achiziționat de la un individ, care cred că lucrează la o firmă. Nu cunosc detalii suplimentare".

Potrivit avocatului, nu era prima dată când clientul său achiziționa substanțe de la acea persoană și le folosea. El le-a mai folosit la un hotel din județul Timiș, unde a avut rezultate foarte bune, ba chiar a fost chemat să revină la acel hotel în decembrie, pentru că erau mai puțini clienți.

Avocatul precizează că administratorul firmei știa că substanțele achiziționate sunt mai puternice decât de obicei: ”Știa că sunt mai puternice, de aia le-a și folosit, ca să aibă un rezultat mai bun, care să fie satisfăcător. El știa că sunt mai tari decât cele care se folosesc în mod uzual, însă a spus că nu se aștepta la o astfel de situație de pe urma administrării acestor substanțe. Știa că sunt puternice, dar nu știa exact că sunt nocive pentru om sau că sunt letale, până la urmă, nu cunoștea aceste împrejurări".

Avocatul spune că apartamentele din blocul din Timișoara în care s-a făcut dezinsecția nu erau locuite: ”El a și primit asigurări, de altfel, că aceste locuințe nu sunt locuite, pe de o parte și nu vor fi locuite în perioada următoare și urma să facă și igienizarea ulterioară în aceste locații. El a și sigilat, a închis omul aceste apartamente, le-a zăvorât, le-a închis cu cheia, le-a sigilat cu bandă adezivă. În situația în care el a înțeles că trebuie să le izoleze cât mai bine, ca să nu fie urmări neplăcute și să reziste, până la urmă, acea soluție să își facă efectul mai bine".

Patronul firmei a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de marți urmează a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Un copil de trei ani, un bebeluş de nouă zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie.

Procurorii au informații că în acest caz s-a folosit o substanță ce conține fosfură de aluminiu, cu efecte letale în caz de inhalare.