Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Educație: Ministrul propune reforme. Ce spun specialiștii?

scoala.jpg

Image source: 
pixabay.com

Elevii vor avea mai putine ore la școală!  Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care prevede că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal.  Ceea ce înseamnă o reducere binevenită, explică la RFI Ștefan Vlaston, expert în educație. Va fi însă o provocare punerea legii în practică, mai explică expertul.

Ștefan Vlaston: Este foarte bine că reducem numărul de ore pentru elevi la 20 la primar, 25 gimnaziu, 30 liceu. În situația actuală avem la clasa a VII-a 34 de ore, iar la clasele cu predare în limba maghiară 36 de ore. Este imposibil, 7 ore pe zi. Elevii nu pot să suporte așa un program. Fiind lege, se aplică din toamna anului viitor. Înseamnă că trebuie revăzut tot planul cadru astfel încât să nu se depășească aceste ore, 20, 25, 30. Mai grav, în martie încep încadrările profesorilor pentru anul următor. Fiecare școală își face socoteala câte ore are, câte ore iau profesorii care sunt acolo, dacă nu, sunt scoase la suplinire. Toate calculele în privința încadrării pentru anul viitor se fac din martie. Este foarte greu pentru actuala doamnă ministru să spună sindicatelor că din toamnă cam 15.000 - 20.000 de profesori renuță la ore, conform sindicatelor. Ar fi avut o întrevedere cu sindicatele zilele trecute. În același timp, nici să nu respecți legea nu se poate. De aia e lege. Nu știu exact cum va proceda în continuare doamna ministru, dar trebuie rezolvată cât mai repede problema.

Reporter: Sindicatele spun că ar fi obținut o promisiune din partea ministrului educației cum că ar urma să  se amâne aplicarea acestei măsuri a reducerii orelor de la școală cu doi ani. Ce să înțelegem?

Ș.V: Copiii noștri să stea 34 de ore în școală e corect? E bine ca un copil de 11, 12, 13 ani să stea 7 ore pe zi la școală? Suspiciunea mea este că ridicarea numărului de ore la 32, 34, 36 s-a făcut tocmai ca să aibă profesorii norme. Populația școlară ascăzut în ultimii ani și atunci profesorii riscau să rămână fără ore. Nu se poate așa ceva. Nu poți să te răzbuni pe un copil de 12 ani numai ca să aibă profesorii ore. Cred că legea ar trebui să intre în vigoare integral. Sigur că intrarea în vigoare a legii poate fi prorogată, dar asta ar fi o mare greșeală pentru actualul guvern. Avem 3 milioane de elevi cu doi părinți, 6 milioane. În gimnaziu or fi un milion. Oricum, este imposibil să mai mergem mai departe așa.

Rep: Pe de altă parte, am avea nevoie de un ministru curajos. Dacă este să ne uităm la actualul ministru, în decurs de câteva zile și-a schimbat radical poziția. Prima dată a spus că reduce disciplinele, după care a revenit și a zis că nu e chiar așa.

Ș.V: Pot să privesc oscilațiile ministrului și în lumina alegerilor prezidențiale de duminică. Nu e corect să tulburăm apele săptămâna aceasta, dar să sperăm că după alegeri, după 24 noiembrie, urmează măsuri decisive. Pentru că eu văd și pe alște direcții.

De exemplu, rămân aceeași inspectori generali și ministrul a promis că îi va schimba pe cei care sunt fără concurs cel puțin. Într-adevăr, a fost demis inspectorul general de la București.

Rep: S-a schimbat, dar tot fără concurs.

Ș.V: Fărăr concurs, dar bănuiesc că e tot cu delegație, adică ține locul până la declanșarea unui concurs național. Pe de altă parte, avem, și un secretar de stat, Gigel Paraschiv, care e de la PSD și care nu a fost zburat până acum. Aici nu se pune problema concursurilor. Să așteptăm să vedem ce se întâmplă. Până la urmă nu au trecut decât 10 zile de când a venit actualul ministru.

Rep: Abordăm această discuție pentru că doamna ministru iese destul de des în aceste zile. Oferă multe intrerviuri. Anunță schimbări și la examenul de bacalaureat. Toate aceste anunțuri sunt menite să ce?

Ș.V: Bănuiesc că doamna ministru umblă să își facă publicitate pozitivă, să vadă lumea că e activă, că se implică. Dar, până la urmă, numai vorbele, fără documente, acte normative care să modifice concret vce se întâmplă, rămân vorbe. O să vedem ce schimbări se vor produce până la sfârșitul anului. Schimbările sunt absolut necesare și în Ministerul educației ca și în alte ministere.

Rep: Care credeți că ar fi urgența urgențelor în acest moment în ceea ce ține de educație? Dacă vorbim de urgență, să fie, totuși și pe termen lung.

Ș.V: Măsuri pe termen lung nu se pot lua într-o săptămână, două, o lună. Doamna ministru deja a dat drumul la o comise care să verifice câte hârtii sunt obligați să facă profesorii și să le reducă pentru ca profesorii să aibă timp să se ocupe de elevi. Dar, ca prioritate trebuie să rezolve neapărat programul cadru. Până în martie profesorii trebuie să aibă planul cadru rezolvat. Asta nu se face așa simplu și ușor. Nu poți să îi tai și să îi iei. ce face? elimină discipline complet? Scade numărul de ore? Trebuie văzut. Aici trebuie tot o comisie de specialiști, de regulă neutrii. Să nu fie neapărat din Institutul de științe ale educației sau din minister. Să își dea cu părerea și să spună că așa ar fi bine.