Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România are cea mai mare rată a mortalității infantile din UE

România, record negativ în UE în privința mortalității infantile (Sursa foto: pixabay)

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privința mortalității în rândul copiilor. Un raport realizat de Salvați Copiii și Avocatul Poporului arată că în România mor de două ori mai mulți copii decât media la nivelul Uniunii, pe segmentul de vârstă zero–patru ani.

Directorul de programe de la Salvați Copiii George Roman spune că ”este vorba de rata mortalității copiilor între zero și patru ani și într-adevăr este cea mai ridicată din Europa și acest lucru indică mai degrabă o incapacitate a României de a asigura supraviețuirea copiilor. Spre deosebire de alte țări, România dispune fie de aceleași resurse financiare, fie chiar de mai multe resurse financiare. La nivelul PIB-ului pe cap de locuitor în Europa, avem cam aceleași resurse ca și Croația, Letonia, Polonia, Slovenia și alte țări din zonă și cu toate astea, mortalitatea infantilă este dublă sau triplă”.

El precizează că ”în privința mortalității infantile a copiilor până într-un an, ne menținem la coada clasamentului. Avem o mortalitate de șase la mie, 6,5 la mie, la o mie de nașteri, însă ceea ce ne-a îngrijorat pe noi foarte mult este această diferență foarte mare între rural și urban. Practic, în cazul mediului rural, avem o mortalitate infantilă de 60-70% mai ridicată față de mediul urban. Asta înseamnă că în aceste zone, nu există acces la servicii de sănătate pentru copii și femeile gravide”.

 
George Roman, despre mortalitatea infantilă în România