Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic, despre substanța care a ucis trei oameni la Timișoara: Letală chiar și în doze mici

spital.jpg

Image source: 
pixabay.com

Fosfura de aluminiu, substanța despre care procurorii spun că a fost folosită în deratizarea de la Timișoara, este letală chiar și în doze mici, explică la RFI, medicul Raul Pătrașcu, asistent universitar la UMF "Victor Babeș" din Timișoara.  Potrivit acestuia, în contact cu umezeala din aer, substanța eliberează un gaz incolor cu efecte similiare cianurii, ce afectează sistemul pulmonar și pe cel cardiovascular. "Din păcate,nu există antidot pentru această substanță", spune medicul Raul Pătrașcu. 31 de persoane au fost internate, iar alte patru sunt evaluate în mai multe spitale din Timișoara, după operațiunea de dezinsecție soldată cu moartea a doi copii și a unei tinere de 29 de ani.  Totodată, în timpul nopții, a fost evacuat un alt bloc aflat lângă cel în care locuiau victimele. Firma care a făcut deratizarea nu a fost controlată niciodată în cei patru ani de fiinţare, iar Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş nu au putut preciza, marţi, într-o conferință de presă cine trebuia să autorizeze şi să controleze firma. Procurorii au deschis dosar penal in rem iar administratorul firmei a fost reținut de poliști, fiind prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Dr.Raul Pătrașcu: Această substanță este letală pentru oameni și în general pentru orice ființă vie care respiră oxigen și care are metabolismul bazat pe oxigen. Să vă dau un exemplu clar. Această substanță, în contact cu umezeala din aer, cu apă sub formă de vapori sau aburi, eliberează fosfină, un gaz incolor, cu miros specific, care are efecte asemănătoare cianurii. Are efecte pe sistemul pulmonar, direct pe plămâni și pe sistemul cardio-vascular. Blochează la nivelul celulelor inimii  metabolismul și respirația celulară. Blochează sinteza enzimelor care realizează acest proces.

Rep. : În cât timp apar aceste manifestări?

Dr.Raul Pătrașcu: Aceste manifestări pot apărea între prima oră și 24 de ore de la expunere, dar depinde și de cantitatea de substanță la care au fost expuși oamenii. Nu se folosește niciodată pentru destinațiile cu spații de locuit. În general, se folosește pentru deratizare pe câmpuri sau în silozurile de cereale, atunci când acestea stau în silozuri pentru a fi stocate. Așa cum spuneam, acest gaz omoară orice ființă vie, inclusiv unele plante.

Rep: Ați spus că această substanță poate fi letală. Este nevoie de o cantitate mare sau este suficientă o cantitate mică din această fosfură de aluminu?

Dr.Raul Pătrașcu: Este suficientă o cantitate mică din acest gaz toxic eliberat de fosfura de aluminiu, anume 0,5 părți pe milion. Asta înseamnă că pentru fiecare un milion de molecule din aer este destul jumătate din această moleculă. Este o analiză matematică.

Rep: Sunteți medic. Sunteți asistent universitar la UMF Timișoara. Sunteți chimist la bază. Există antidot pentru această substanță?

Dr.Raul Pătrașcu: Din păcate nu există antidot pentru această substanță. Tot ceea ce medicii pot face este să asigure un tratament de suport pentru acești pacienți. Atât pentru pacienții cu simptome ușoare, cât și pentru cei cu simptome severe tot ce pot medicii să facă este să le întrețină funcțiile vitale și să i monitorizeze cu atenție. Pacienții pot să dezvolte simptome până la 72 de ore post expunere. De aceea trebuie ținuți sub observație. Poate, deși ințial se simt bine, așa cum au și arătat analizele unor pacienți care au ajuns la Spitalul județean din Timișoara, analizele nu ies bine, dar asta nu se reflectă în starea de sănătate a pacienților. Nu are efect asupra coagulării sângelui. Are efect asupra celulelor din plămâni, celulelor din inimă și celulelor din sistemul gastro-intestinal. De exemplu,în inimă, datorită faptului că afectează enzimele celulare și previne transmiterea normală a impulsurilor electrice care asigură funcționarea corectă și bătăile corecte ale inimii. Poate duce la infarct miocardic.

Rep: Ați spus că această substanță nu are antidot și nu poate fi folosită sub nicio formă în spațiile închise. Cu toate acestea, ea a fost folosită. Din ce știți dumneavoastră, cine autorizează aceste firme?

Dr.Raul Pătrașcu: În mod normal aceste firme sunt autorizate de DSV.

Rep: Direcția Sanitar-Veterinară?

Dr.Raul Pătrașcu: Exact, Direcția Sanitar-Veterinară, sub coordonarea ANSVSA. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor prin direcțiile județene autorizează aceste firme și ar trebui să monitorizeze substanțele pe care le folosesc și cum le folosesc.

Rep: Toate substanțele folosite în deratizare și dezinsecție sunt dăunătoare omului?

Dr.Raul Pătrașcu: În general cele care sunt aprobate pentru spațiile cu destinație de locuință au efecte dăunătoare doar în doze foarte mari dacă oamenii nu respectă indicațiile. Cele aprobate nu au efecte dacă se respectă indicațiile. De exemplu, în cazul unor deratizări sau dezinsecții, personalul care face aceste operațiuni face un instructaj fie administratorului de bloc, care transmite mai departe oamenilor „două ore vă rugăm să aerisiți și să nu stați în locul x”. În cazul acestei substanțe nu putem vorbi despre așa ceva pentru că nu are destinație pentru spații de locuit și nu este destul să nu intri două ore în imobil. Acest gaz este mai greu decât aerul și oricât ai aerisi nu ar ieși și nu s-ar elimina. Este nevoie de decontaminare plus o aerisire de 72 de ore, în principiu, pentru a putea ajunge la o cantitate care să nu mai fie dăunătoare sănătății oamenilor. Aș vrea să spun că primii medici care au fost în contact cu pacienții nu puteau face legătura cu o intoxicație pentru că primele simptome care se dezvoltă, de obicei, în intoxicația cu această substanță sunt simptome nespecifice, greață, vărsături, dureri abdominale. Apoi, când este prea târziu pentru a putea face ceva, pacienții pot dezvolta simptome precum edempulmonar sau infarct miocardic.

medicul Raul Pătrașcu, în dialog cu Mirela Dădăcuș