Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victor Eskenasy (1950-2019)

A murit la Frankfurt pe Main, jurnalistul, istoricul şi comentatorul muzical Victor Eskenasy. Plecarea prematură şi neaşteptată se datorează unor complicaţii în urma unei intervenţii chirurgicale.

Victor Eskenasy, născut în anul 1950, a locuit în ultimii ani la Frankfurt pe Main, în Germania, şi lucra pentru Radio Europa liberă, ocupîndu-se atît de editarea şi postarea textelor pe site-ul postului, cît şi de redactarea unor corespondenţe pentru rubrica lui săptămînală, „Cultură şi politică”.

Eskenasy a studiat la Bucureşti, specializîndu-se în arheologie medievală. A participat la săpături arheologice, avîndu-l ca mentor în ale cercetării pe Radu Popa.

În 1983 a părăsit România şi s-a stabilit în Elveţia. Aici a lucrat ca asistent la Universitatea din Lausanne. Din acea perioadă datează şi primele colaborări la emisiunile posturilor occidentale care difuzau emisiuni în limba română. Cariera propriu zisă de jurnalist a început-o în 1984, lucrînd mai întîi pentru BBC, iar din 1988 pentru Europa liberă care atunci avea sediul la München. Odată cu mutarea redacţiei din capitala bavareză în capitala Cehiei, în 1995, Eskenasy s-a stabilit la Praga. După limitarea programelor în limba română, şi difuzarea lor doar pentru publicul din Moldova, Victor Eskenasy s-a mutat la Frankfurt.

La începutul anilor 2000, pe vremea când redacţia în limba română de la Radio France Internationale era condusă de regretatul Mircea Iorgulescu, Victor Eskenasy a colaborat şi cu RFI Paris.

Marea pasiune a lui Victor Eskenasy fost muzica. Amintim aici doar ciclul de emisiuni inspirate din jurnalul lui Mihail Sebastian, şi el un meloman declarat. Serialul a fost difuzat în 1997 sub titlul: „Notațiile muzicale din Jurnalul lui Mihail Sebastian”. Chiar şi în rubrica sa săptămînală „Cultură şi politică”, Victor Eskenasy includea mereu teme care aveau legături cu muzica. Nu întîmplător, a tradus şi adnotat cartea lui Gottfried Wagner, „Moștenirea Wagner. O autobiografie” (București, 2001). Poate cea mai importantă carte pe care a editat-o a fost cea a lui Moses Gaster („Memorii. Corespondență”, București, 1998).

S-a ocupat şi de istoria evreilor, editînd împreună cu regretatul Jean Ancel de la Universitatea din Tel Aviv o bibliografie a evreilor din România.

Victor Eskenasy a fost un spirit democratic, un luptător intransigent contra oricăror forme de xenofobie, intoleranţă şi rasism. Vocea lui ponderată şi totdeauna obiectivă ne va lipsi.