Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport desecretizat: Cum își justifică Jandarmeria intervenția violentă din 10 august 2018?

protestatar_dosar_august_revolutie.jpg

Jandarmi şi protestatari, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Jandarmi şi protestatari, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Detalii importante, privind violențele de la mitingul din 10 august 2018. Digi24 a obținut informații din documentul desecretizat recent de Ministerul de Interne, după aproape un an și jumătate de la violențele din vara anului trecut la protestul diasporei. Din raportul asupra evenimentelor de atunci reiese că informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale. Cu toate acestea, intervenția a fost justificată, între altele, prin interpretarea mesajelor postate pe rețelele sociale.

Documentul obținut de Digi 24 este intitulat „Informare privind manifestația de protest din Municipiul București, din data de 10 august 2018”. Este vorba mai exact despre o informare făcută de Jandarmeria Română, care a rămas parțial secretă până săptămâna trecută.

Din raport reiese că intervenția în forță a Jandarmeriei a fost determinată de următorii factori: translatarea caracterului pașnic al manifestării către acțiuni violente, punerea în pericol iminent a integrității corporale a forțelor de ordine, cât și a celorlalți participanți la protest, precum și sustragerea unei arme de foc din dotarea personalului de intervenție.

Documentul mai relevă faptul că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor din august și că rețelele sociale au reprezentat o sursă importantă de informare, de acolo fiind strânse mai multe postări care indicau, în opinia Jandarmeriei, că protestul risca să escaladeze și care au justificat amploarea pregătirilor forțelor de ordine.

Mai exact, în perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creșterea numărului de mesaje cu caracter radical/de incitare la violență împotriva forțelor de ordine, dar și la adresa Guvernului și Parlamentului.

Raportul subliniază existența acestor semnale în mediul online privind intenția de realizare a unor acțiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic (e menționat aici chiar cuvântul "revoluție"). Jandarmeria a identificat inclusiv posibilitatea unor acțiuni violente la nivel de limbaj, dar și la nivel acțional prin posibila ocupare a sediului Guvernului României.

Cu toate acestea, un aspect foarte important este faptul că informările primite de Jandarmerie de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale. Cu alte cuvinte, raportul arată că serviciile secrete nu au furnizat informații care să justifice pregătirile de amploare ale Jandarmeriei și intervenția în forță a acesteia. În perioada ulterioară violențelor, PSD a vehiculat intens ideea de tentativă de lovitură de stat, în special prin vocea liderului de atunci, Liviu Dragnea, aflat în prezent după gratii. Astfel, s-ar fi justificat intervenția în forță a Jandarmeriei. Mai mult, Liviu Dragnea vorbea atunci despre „organizare de tip paramilitar” și susținea că „instituţiile statului n-au greşit cu nimic, iar jandarmii şi-au făcut datoria” în timpul intervenției, deși sute de protestatari au depus ulterior plângeri penale pentru lovire și alte violențe.

În fine, raportul conține și o derulare pe minute a intervenției, din care reiese și faptul că au fost anumite „situații punctuale” în care nu s-a justificat folosirea forței de către anumiți jandarmi asupra protestatarilor pașnici.

În total, patru dosare penale au fost deschise după violențele din 10 august 2018. De la acuzații de ultraj, la violența disproporționată a jandarmilor până la tentativa de lovitură de stat. În urma intervenției în forță a Jandarmeriei, zeci de persoane au fost rănite, iar câteva sute au depus ulterior plângeri penale împotriva Jandarmeriei.

Fragmente din raport:

- La ora 16:26 s-a dispus înlocuirea efectivelor inițiale din fața Guvernului (cele inițiale nu erau dotate cu mijloace de protecție ori materiale de intervenție) cu efective echipate și dotate cu materiale și mijloace de protecție și intervenție și efectuarea unor acțiuni de împingere a manifestanților. O parte dintre manifestanți au exercitat acțiuni violente asupra dispozitivului de jandarmi, în care au aruncat pietre și sticle cu lichide, succesiv, în reprize, la ora 16.53 fiind rănit un ofițer (transportat la spital). Începând cu această oră, efectivele Jandarmeriei Române au folosit materialele și mijloacele de dotare, inclusiv substanțe iritant-lacrimogene, punctual, pe direcția unde se alfau persoane care se manifestau violent, în scopul împiedicării pătrunderii în obiectiv, asigurării protecției personalului, respectiv realizarea manevrei de forțe și extragerea acestora din mulțime.

- În intervalul orar 17:30-20.30, au fost înregistrate, în mod constant, acte de violență asupra dispozitivului de jandarmerie, protestatarii aruncând diverse obiecte contondente către acestea.

- La ora 18:48, a fost semnalată, pentru prima dată, prezența la manifestație a unor posibili membri ai galeriilor de fotbal, în mulțimea aflată în zona Bd. Iancu de Hunedoara.

- În intervalul orar 17:30-20.30, au fost înregistrate, în mod constant, acte de violență asupra dispozitivului de jandarmerie, protestatarii aruncând diverse obiecte contondente către acestea.

- La ora 20.10, persoane au aruncat cu pietre, sticle şi pungi cu urină către jandarmi, în zona blocului BRD.

- La ora 20.30, au fost semnalate persoane care spărgeau pavajul şi bordurile din zona Pieţei Victoria pentru a arunca cu acestea înspre forţele de ordine.

- In jurul orei 20.00, având în vedere numărul mare de persoane care se manifestau în piaţă, precum şi acţiunile violente îndreptate către forţele de ordine se amplificaseră şi se desfăşurau concomitent în mai multe zone, comandant acţiunii a prezentat situaţia Prefectului Municipiului Bucureşti, informându-l cu privire la iminenţa unei intervenţii în forţă pentru restabilirea ordinii publice. În acest context, Prefectul și-a exprimat acordul cu privire la o astfel de acțiune. În intervalul orar 21.20 - 22.35, fortele de jandarmerie au efectuat numeroase intervenţii, în urma apariţiei acţiunilor de tulburare a ordinii publice, îndemnând participanţii, în mod repatat, la încetarea agresiunilor împotriva acestora si continuarea, în mod paşnic, a acţiunii de protest.

- La ora 22.02, a fost efectuată ultima somaţie, fiind acordat protestatarilor un interval de timp suficient pentru a se dispersa; acest interval a fost considerat corespunzător, în raport cu numărul persoanelor aflate în zonă, cu căile şI cu posibilităţile de defuire. Dispozitivul de intervenţie a fost constituit pe o singură direcţie de acţiune, toate căile de defluire din Piaţa Victoriei fiind libere pentru dispersare.

- la ora 22.19, jandarmii au fost atacați cu obiecte contondente și sticle în zona Muzeului Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

- La ora 23.05, la solicitarea reprezentantului Direcției Generale de Poliție a Municipiului București aflat în punctul de comandă, jandarmii au fost trimiși să acționeze pentru scoaterea din mulțime a efectivelor de poliție din zona magazinului Spring Time. În scopul abordării sprijinului, au fost direcționate în zonă 2 detașamente de jandarmi, pe timpul deplasării spre locul intervenției fiind agresați fizic doi dintre aceștia (un bărbat șI o femeie), prin lovituri repetate, în mod violent, exercitate de către un grup de protestatatri. Pe timpul agresiunii, unul dintre participanți a sustras un pistor Carpați și încărcătorul cu 6 cartușe, calibru 7,65 mm.

- Începând cu ora 23.11, comandantul acțiunii (maior Laurențiu Cazan) a dispus intervenția în forță pentru restabilirea ordinii publice în contextul apariției și persistenței acțiunilor grave de tulburare a ordinii publice, aceasta fiind aprobată anterior de Prefectul Municipiului București (Ordinul de Intervenție nr. S/221/651 din 10.08.2018).

- Motivele emiterii ordinului de intervenție în forță au fost reprezentate de numărul mare de persoane violente dispersate în mulțimea de protestatari, de pierderea caracterului pașnic și civilizat al manifestației, de forțare repretată a codoanelor de ordine, de exercitare constantă de violențe care au pus în pericol iminent integritatea corporală și sătănatea forțelor de ordine și a celorlalți manifestamți prezenți în zonă, precum și existența indiciilor temeinice de săvârșire a unor fapte de natură Penală.