Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pericol letal la graniță | SNMF: Milioane de adulți și copii trebuie urgent vaccinați

virus.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Medicii de familie cer autorităților să intensifice măsurile pentru prevenirea și combaterea difteriei, după ce în Ucraina, aproape de granița cu România, au fost înregistrate noi cazuri în ultimele săptămâni. Boala, extrem de contagioasă și potențial mortală, a fost eradicată la noi  în urmă cu 40 de ani.  Ministerul Sănătățiii a demarat deja achiziția serului difteric administrat pentru a trata boala. ”Măsura luată este bună, dar în acest moment este important să punem accent pe prevenție, iar asta se face doar prin vaccinarea populației”, spune la RFI medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupulului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. El afirmă că toți cei care nu s-au vaccinat anti-difteric în ultimii 10 ani trebuie imunizați. În România, adulții nu sunt vaccinați; de asemena, din ce în ce mai mulți copii nu sunt vaccinați. Prin urmare, numărul de persoane care ar trebui imunizate este de ordinul milioanelor.

Dr. Gindrovel Dumitra: Din punctul nostru de vedere este mult mai important să înțelegem situația în care ne aflăm în acest moment. Să înțelegem că această boală pe care noi, românii, am uitat-o de vreo 40 de ani, se află alături de noi, se află la granița României, în județele din Ucraina care se află chiar pe graniță cu România. Din acest punct de vedere pentru noi este mult mai important în acest moment ca populația care nu este vaccinată să fie vaccinată, iar cei care nu au o schemă completă cu rapelurile la zi ar trebui să primească aceste rapeluri, astfel încât dacă se vor întâlni cu un caz sursă, lucru foarte posibil, să nu dezvolte boala.

Reporter: Acest vaccin împotriva difteriei nu este inclus în vaccinul tetravalent sau hexavalent?

G.D: Ba da, vaccinul difteric este unul dintre componentele vaccinului hexavalent care se administrează copiilor la două, patru și unsprezece luni. Este in vaccinul tetravalent, care se administrează ca rapel pentru copii la vârsta de 6 ani. De asemenea, este inclus în vaccinul trivalent care se administrează tot ca rapel copiilor la 14 ani.

Rep: Cei care și-au făcut aceste vaccinuri sunt în siguranță?

G.D: Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca fiecare persoană adultă să primească un rapel la 10 ani. În acest moment nu avem un program național de vaccinare a adultului, ci doar un program național de vaccinare a copilului. Astfel se impun măsuri, în condițiile în care difetria se află la granița României, astfel încât acest program să demareze, iar populația adultă să nu se supună riscului.

Rep: Practic, ne spuneți că toți românii, indiferent de vârstă, ar trebui vaccinați antidifteric în această perioadă?

G.D: Orice persoană care nu a primit vaccinarea din copilărie sau în ultimii zece ani un vaccin diftero-tetanic sau diftero-tetano-pertussis trebuie să primească un vaccin cel puțin.

Rep: Avem suficiente vaccinuri? E vorba de milioane de doze. Există sau putem face rost într-un timp atât de scurt?

G.D: Din momentul în care Ministerul Sănătății va oferi o comandă fermă către companiile producătoare, în timp foarte scurt nu se va putea achiziționa cu siguranță, dar pe termen lung se va putea achiziționa. 

Rep: Aveți o estimare cam de câte milioane de vaccinuri ar fi nevoie?

G.D: Nu avem o estimare. Constatăm că în urmă cu 10 ani a fost exclusă din programul național de vaccinare vaccinarea adultului, ceea ce ne creează, teoretic, posibilitatea ca întreaga populație să trebuiască să fie vacciniată. Mesajul nostru, al Societății Medicilor de Familie, se adresează Ministerului Sănătății. Să facă o analiză în ceea ce privește acestă situație și să reluăm programul de vaccinare al adultului cu vaccinul trivalent difter-tetano-pertussis, astfel încât, având în vedere contextul actual să prevenim apariția în România a acestor cazuri.

Rep: Sunteți coordonator al Grupului de vaccinologie. Domnule doctor, cât costă un astfel de vaccin?

G.D: Din câte cunosc există pe piață, în farmacie, la liber, vaccinuri care costă 60 - 70 de lei, dar și vaccinuri care costă mai mult, peste 100 de lei. Dacă va fi achiziționat fie prin program național, fie în regim compensat pe lista medicamentelor compensate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, probabil că prețul va fi mult mai mic.

Rep: Ca să fie cât mai clar, va fi gratuit pentru pacienți? Va fi gratuit pentru anumite categorii?

G.D: Asta va trebui să stabilească Ministerul Sănătății pe baza evaluării. Mesajul nostru este că trebuie să facem această evaluare și să trecem imediat la vaccinarea persoanelor, așa cum se va decide de către Ministerul Sănătății.

Rep: Dacă nu se face acest program de vaccinare despre care vorbiți, domnule doctor, ce se poate întâmpla?

G.D: Pot să apară cazuri de difterie și în România, la fel cum au apărut ți în Ucraina și în Marea Britanie.

Rep: Cât de periculoasă este acestă boală, cum se transmite, cum ne putem feri de ea?

G.D: Difteria este o boală infecțioasă extrem de contagioasă, care se transmite pe calea picăturilor aeriene, prin strănut, prin intrarea în contact cu saliva persoanei bolnave. Există o perioadă de incubație de aproximativ 3 - 6 zile, uneori mai prelungită. Persoana devine contagioasă înainte de apariția primelor simptome, ceea ce constituie un real pericol pentru răspândire. Mai departe apare o simptomatologie oarecum nespecifică, existând un semn specific, crupul difteric, cel care este observat la nivelul faringelui persoanei bolnave.

Rep: Cum se manifestă?

G.D: Tulburări în respirație, tulburări în deglutiție, simptomatologia unei infecții respiratorii. Mai departe pot apărea complicații cardiace, nervoase, renale, care în final pot duce la deces.

 
Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupulului de Vaccinologie, despre pericolul difteriei