Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gabriel Păun: România riscă sancțiuni după tragedia din portul Midia

oi.jpg

Foto: ISU Constanta

Premierul Ludovic Orban spune că autorităţile au luat deciziile care se impuneau în cazul navei încărcate cu 14.000 de oi, care s-a răsturnat în Portul Midia, evitând blocarea şenalului navigabil sau producerea unei poluări cu combustibil.

Organizațiile de protecție a animalelor nu sunt însă de acord și atrag atenția că tragedia putea fi evitată, dacă ar fi existat în primul rând proceduri.

Reacțiile întârziate ale autorităților și lipsa de viziune pe termen lung aduc din nou România în vizorul Comisiei Europene, explică la RFI directorul Organizației Animals International România, Gabriel Păun.

Potrivit acestuia, Executivul comunitar cel mai probabil va declanșa procedura de infringement in cazul României, neffind la primul caz grav care implică transportul de animale.

Va fi o procedură  care va viza în primul rând întărirea legislației, mai explică Gabriel Pău,n și nu interzicerea transportului de animale vii. România trebuie să-și facă o strategie astfel încât să ajungă să exporte totuși carne, și nu subvenții, cum face acum, explică reprezentantul Animals International. (AUDIO)

Sute de oi vii sunt încă blocate pe vasul răsturnat în Portul Midia, la 48 de ore după incident. Câteva dintre ele au fost salvate astăzi dup ce ONG-urile aflate la fața locului au decis să intervină pe cont propriu pentru salvarea animalelor.

 
Gabriel Păun, Anials International