Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul Timișoarei, vinovat de discriminarea maneliștilor? CNCD: Sunt suficiente date pentru o autosesizare

dan_b.jpg

Dan Bursuc, interpret de manele
Dan Bursuc, interpret de manele
Sursa imaginii: 
Facebook

Manelele și grătarele în spațiul public ar urma să fie interzise în Timișoara. Cel puțin asta reiese dintr-o notă internă emisă de primarul orașului de pe Bega, Nicolae Robu. Edilul susține că cetățenii orașului său dezaprobă astfel de manifestări în spațiul public și, prin urmare, nu le va mai autoriza. RFI l-a întrebat pe Nicolae Robu ce l-a făcut să ia această decizie. Totodată, am încercat să aflăm dacă această așa-numită ”notă internă” emisă de primarul Timișoarei are o tentă discriminatorie. Am primit precizări de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii care afirmă că sunt suficiente date pentru autosesizarea instituției.

Dacă sunteți cumva un fan al manelelor și alegeți să ascultați acest gen muzical într-un loc din Timișoara care poate fi inclus la capitolul ”spațiu public”, s-ar putea să aveți o problemă. Asta pentru că, așa cum reiese dintr-o notă internă transmisă de edilul de pe Bega Nicolae Robu tuturor structurilor Primăriei, vor fi interzise pe domeniul public interpretarea și difuzarea manelelor. În plus, și tradiționalele grătare ar putea deveni istorie. Primarul susține că a luat ”pulsul societății” în timpul plimbărilor sale prin centrul orașului, concluzia fiind că timișorenii ”dezavuează” manelele și mireasma grătarelor.

Ascultă explicațiile lui Nicolae Robu pentru RFI:

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu

Precum califul Harun al-Rashid, Nicolae Robu susține așadar că a coborât printre supuși, de la care a aflat că manelele în spațiile publice sunt indezirabile.

Presa locală din Timișoara a scris că, de fapt, supărarea edilului a pornit de la un eveniment organizat la începutul acestei săptămâni în Piața Traian din oraș. Aici, unul din ”performeri” a făcut câteva ”dedicații”. Printre cei vizați, primarul Nicolae Robu (VIDEO secunda 23).

 

 

Sursa: Facebook

Aceste dedicații l-ar fi supărat așadar despre primar, în condițiile unele titluri din presa locală au sunat cam așa: ”Manele și dedicații pentru primarul Robu la târgul organizat în Piața Traian”. A fost suficient ca furia edilului să fie provocată. Drept urmare, manelele și dedicațiile trebuie interzise în spațiul public, crede Nicolae Robu.

Totuși, dacă pe unii îi deranjează manelele, ne întrebăm dacă nu cumva pe alții i-ar deranja alte tipuri de muzică și alte manifestări în spațiul public.

Putem vorbi așadar despre o posibilă formă discriminare? ”Cu siguranță da”, spune președintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, care a declarat pentru RFI  că instituția pe care o conduce s-ar putea autosesiza în acest caz.

Ascultă:

Președintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Asztalos

Președintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, mai afirmă că nu ar fi rău dacă înainte să ia astfel de decizii, decidenții locali sau centrali ar cere o opinie de la instituția pe care o conduce.

Ce spune primarul Nicolae Robu despre eventualele acuzații de discriminare a unor grupuri sociale? ”Nu mă tem de asemenea acuzații pentru că nu am interzis acest tip de muzică. Nu am nimic cu acest tip de muzică. Le vom închiria spații în interior celor care vor să asculte o astfel de muzică”, spune primarul care se arată deranjat în special de ”răcnetele” și dedicațiile care vin la pachet cu spectacolul manelelor.

Ascultă:

Președintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, explică totuși că până la oficializarea acestei măsuri și până la publicarea unor eventuale sancțiuni pentru cei care nu o respectă, vorbim doar de o intenție, cel puțin deocamdată, fără implicații juridice.

Ascultă materialul integral:

 
Primarul Timișoarei vrea să interzică manelele în spațiul public