Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bogdan Zamfir: un actor român de expresie franceză în Belgia

703855_1.jpg

Bogdan Zamfir
Bogdan Zamfir
Image source: 
www.agence-callback.com

Bogdan Zamfir , actor de origine română în spațiul francofon , trăiește în Belgia , la Bruxelles și a studiat la Liège. El este aproape singurul actor de origine română care lucrează astazi în Belgia. 

Fiu de ingineri din Ploiești, Bogdan Zamfir este astăzi actor. Absolvent al Facultății de limbi străine din Bucuresti , el a ajuns apoi mai întâi la Paris pentru un master la Sorbona, dar aici a realizat că de fapt voia să fie actor. 

Bogdan a participat în urmă cu câțiva ani la spectacolul „Ca ira” al francezului Joël Pommerat, inspirat din Revoluția franceză, spectacol cu care continuă turneul în lume. 

A jucat în producția La Reine Lear - montată de Christophe Sermet la Teatru National (Bruxelles) - iar de curând a fost implicat în sezonul cultural franco-român (cu actori formați în Belgia), ca și în alte proiecte românești. 

Despre sezonul franco-român , Bogdan Zamfir spune că nu este doar o colaborare, ci un du-te –vino franco- român”, un dialog de culturi deschis multora altora. 

In ce mediu evoluează acum ca artist Bogdan Zamfir? Scena culturală și lumea culturală belgiană sunt surprinzătoare, atât prin bogăția lor, adesea necunoscută, cât și prin specificitatea adusă de faptul că Belgia este o țară mică. 

Dar cum e să fii actor „român” în Belgia? Bogdan Zamfir se definește mai degrabă ca „tânăr artist european”. „Cred că sunt bine acolo unde pot să-mi duc proiectele la capăt”, spune el.

Bogdan Zamfir a studiat teatrul după 22 de ani, primele sale studii – cele de la București - fiind în domeniul limbilor  străine, anume franceza și ceha. De ce tocmai ceha? O limbă grea, deosebită, restrânsă ca arie de circulație, al cărui studiu ,  spune el, îl ajută astazi în meseria de actor. 

Ce fel de teatru face Bogdan Zamfir. Cel care pleacă din real, spune el. Si ce și-ar dori pentru viitor în cariera sa? „Merg acolo unde am proiecte și unde am ceva de spus, afirmă el. N-as vrea să spun că fac teatru politic, social și toate etichetele pe care le punem , noi actorii, artiștii și critica, dar fac acel teatru care pleacă din real”

Si cum se apropie 1 decembrie, l-am întrebat pe Bogdan Zamfir ce sentimente îi provoacă această dată, pe care el o consideră foarte importantă, ca și restul care au marcat istoria României – dar nu-l interesează tot ce cade în retorica conservatoare naționalistă. 

 
Bogdan Zamfir un actor român de expresie franceză în Belgia