Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Așteptăm un semnal din țară că România vrea să ne folosească"

claudiu_chendes.jpg

Claudiu CHENDEȘ
Claudiu Chendeș locuiește la Londra de trei ani și jumătate
Image source: 
Petru Clej

Date recente arată că numărul românilor din Regatul Unit a ajuns la o cifră record - 457000. Puțini dau semne că vor să se întoarcă curând în România, atât timp cât țara nu dă semne reale că are nevoie de ei. 

Claudiu Chendeș lucrează în calitate de consultant în industria materialelor de construcții și locuiește la Londra împreună cu familia din 2016., fiind plecat din România de peste șapte ani. 

El lucrează pentru o companie care face consultanță pe materiale ca betoane agregate, ciment și alte materiale folosite la construirea un clădiri de birouri, rezidențiale sau infrastructură.

"Atât timp cât âți vezi de treabă, îți faci jobul și lucrurile merg bine, ești acceptat, nu am avut niciodată probleme", spune Claudiu despre integrarea sa în Regatul Unit, el venind aici chiar în perioada referendumului din 2016 când electoratul a votat în majoritate în favorea ieșirii din Uniunea Europeană. 

Claudiu este implicat și în politică, în partidul PLUS, condus de Dacian Cioloș, care alături de USR s-a clasat pe locul al treilea pe țară în 2019 atât la alegerile europarlamentare cât și la cele prezidențiale.

Implicare politică

"Anul trecut am luat decizia să mă implic și eu în politică pentru prima dată în viață, am decis să mă implic ca să schimb ceea ce nu-mi pllace acasă", spune el.

Claudiu Chendeș în campanie electorală în nodrul Londrei
Claudiu Chendeș este membru partidului PLUS din 2018
Image source: 
Petru Clej

Claudiu a fost foarte activ în cele două campanii electorale de anul acesta, iar USR-PLUS s-a clasat pe primul loc în Marea Britanie cu 54,4% din voturi la europarlamentare, canidatul alianței, Dan Barna, clasându-se al doilea cu 37% în primul tur al alegerilor prezidențiale după președintele Klaus Iohannis.

Pe termen mediu și lung Claudiu plănuiește să se întoarcă în România, dar deocamdată rămâne în Marea Britanie.

"Eu aș vrea să mă întorc acasă să rezolv niște chestiuni care sunt acolo nerezolvate de zeci de ani. Am crescut cu aceste lipsuri și aș vrea să-mi aduc aportul să le rezolvăm. Așteptăm un semnal din țară că România vrea să se facă bine și că vrea să ne folosească", încheie el. 

 
Ascultați interviul cu Claudiu Chendeș realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ