Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


1 decembrie. Ce a făcut România pentru tine?

rep.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România/Eduard Vasilică

Discursuri oficiale pline de greşeli, tehnică militară din anii 60 care aproape a sufocat prin gazele de eşapament şi bucuria copiilor care au putut vedea cîinii poliţiştilor şi caii Poliţiei Locale. A fost ziua de 1 decembrie la Iaşi. Peste 10.000 de persoane au asistat la ceremoniile organizate la Iaşi în faţa Palatului Culturii.

 

 

"Trandafir de la Moldova" nu putea lipsi din repertoriul rapsozilor care duminică 1 decembrie au încercat să-i anime pe ieșeni d ela ora 9. Oamenii s-au adunat râmd pe rînd. Concertul de muzică populară s-a încheiat. Tab-urile și mașinile pompierilor așteptau momentul defilării iar militarii încercau să nu dîrdîie de frig. Are trei eșarfe tricolor la gît și povestește că „Sunt trei eșarfe pe care le am și le-am combinat acum cu ocazia asta specială pentru că mă simt un român adevărat”.La întrebarea Ce a făcut România pentru dumneavoastră? Răspunsul vine scurt: „ Din moment ce am rămas încă în țară înseamnă că România a făcut ceva, dar spr să facă și mai mult. O egalitate între buget și privat. „.O bătrînică se sprijină pe un nepot și spune că a venit la manifestări „ pentru a fi alături de toți românii în ziua de 1 Decembrie, în ziua marii uniri le doresc multă sănătate tuturor românilor, și din țară și din afară. Am 76 de ani și am rămas în țară, mi-am crescut copiii au ajuns la rândul lor părinți. Doresc să fie liniște și pace și sănătate să ne putem duce mai departe România noastră".



“De la Nisa la Tisa“



La 10 a început ceremonia oficială.Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa a făcut deliciul publicului. Președintele PSD Iași a vorbit de parcă de o viață era în opoziție. Maricel Popa a uitat că pînă acum cîteva săptămîni au fost la putere și spunea că Autostrada Unirii e în lucru. A " Începînd cu anul 1918, 1 decembrie este ziua în care sărbătorim Marea Unire! Astăzi, poate mai mult ca niciodată...Este datoria noastră să punem umărul la misiunea începută de predecesorii noștri.Dragi parlamentari, dragi guvernanți..trebuie să punem umărul după un secol de dorința să ne unim cu Transilvania printr-o autostradă, Autostrada Unirii. Să luptăm cu toții. Vă chem să construim împreună viitorul. La mulți ani de la Nisa pînă la Tisa", a fost un fragment din discursul președintelui Consiliului Județean Iași, Maricel Popa. A urmat primarul Iașului: " Putem arăta lumii întregi ceea ce suntem cu adevărat. În aceste zile avem alături de noi și Casa Regală. Acea pagină din istoria frumoasă a acestei națiuni care a reușit după o lungă, grea și suferință a poporului român să scrie ceea ce așteptăm de secole, Unirea.Regele Ferdinand I a reușit cu clasa politică de atunci să facă ceea ce visam de milenii. Să ne adune pe toți sub un singur drapel, cu o singură limbă, cu un singur destin.Le vom rămîne recunoscători.Toți românii sunt prețuiți indiferent unde sunt ei în această zi. Trebuie să fie mîndri că sunt români. Dragostea pentru această palmă de pămînt este singurul motiv care ne adună de fiecare dată împreună.În 1859, Iașul a cedat capitala Bucureștiului și a născut România. Trebuie să continuăm și să facem din orașul nostru un stindard al democrației, al luptei pentru unitate națională, a redobindirii mândriei pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștri. Să nu abandonăm această luptă…"

Parada militară a fost cel mai așteptat moment. Ab-urile prezentate ca tehnică militară de luptă au sufocat mulțimea cu gazele de eșapament. Cîinii polițiști și caii Poliției locale au făcut deliciul copiilor.

 

Ce înseamnă 1 decembrie pentru ieșeni?



Ce a făcut România pentru ține? Am adresat această întrebare ieșenilor. Cei mai mulţi au răspuns sec:nimic. Dar nu înseamnă că nu ţin la România.



“Am venit să sărbătorim ziua României ca să fim cetățeni mai buni. O sărăbtorim pentru că este țara noastră și o iubim. Iubesc România și nu pot să renunț la ea” , elevă în clasa a V-a



„ 1 Decembrie înseamnă ziua României e o zi foarte sepcială n-am participat niciodată. E prima dată când vin și îmi place”



“Le-am povestit copiilor tot ce știm și noi din copilărie. Despre ziua națională a României care a fost declarată la 1 Decembrie 1990, despre marea unire 1918. Viitorul copiilor îl văd tot în România” , o mamă care dansa împreună cu cei trei copii

La mulţi ani, România!