Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tribunalul București: Prima decizie în dosarul Colectiv, pe 9 decembrie

_dsc9623-colectiv.jpg

65 de tineri au murit în incendiul din Colectiv
Sursa imaginii: 
Eduard Vasilica | RFI

Magistrații Tribunalului București au anunțat, luni, că vor pronunța o decizie în dosarul Colectiv pe 9 decembrie. Soluția nu va fi însă, definitivă.  Procurorii au cerut, astăzi, pedeapsă cu închisoarea orientată spre maxim pentru Antonina Radu și Petrică George Matei, angajații ISU care ar fi ignorat, la verificări, neregulile din clubul Colectiv. Pedeapsa pentru faptele de care sunt acuzați (abuz în serviciu, uzurpare de calități oficiale și exercitare necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu) poate ajunge la 14 ani închisoare. Cei doi angajați ISU au cerut achitarea pe motiv că nu au nicio legătură cu faptele de care sunt acuzați. 

Cei doi angajați ISU, inculpați în dosarul Colectiv, Antonina Radu și Petrică George Matei, au cerut luni instanței achitarea.

Am fost surprinsă de acuzații. Din 16 ianuarie 2015 făceam auditare, controale mai puțin sau spre deloc. Această tragedie mi-a marcat viata în cel mai rău posibil, m-au luat ca pe ultimul criminal. De la suspect am trecut imediat la inculpat. Dusă la Poliția Capitalei, apoi la Târgșor. A urmat un coșmar pentru mine. Și fetița mea de 9 ani are probleme, inclusiv la școala. Coșmarul meu sper sa se termine aici și sa dispuneti achitarea mea”, a spus Antonina Radu, potrivit Mediafax.ro

La rândul său, Petrică George Matei a spus în fața instanței, că presa „i-a făcut foarte mult rău”.

Au trecut 4 ani și, de fiecare dată când citesc rechizitoriul, nu înteleg de ce sunt acuzat. (...) Am vazut și eu ce înseamnă să ai de-a face cu sistemul DNA, să-ți trunchieze declarațiile. Procurorul mi-a pus declarațiile invers. DNA îți modifică declaratii, iar presa nu se documentează.  De ce mă acuzi pe mine ca am dat aprobare de funcționare a clubului, cand eu nu am emis asa ceva? Repet, ISU nu dă autorizatii, (...) eu nici nu știam că există acel club. (...) Mă declar nevinovat, îmi pare rău ca s-a întâmplat asta, dar nu am nicio legatură cu ce s-a întâmplat acolo”, a spus Petrică George Matei.

Apărătorii celor doi angajați ISU au cerut în pledoariile finale achitarea acestora. Procurorii au cerut, luni, pedeapsă cu închisoarea orientată spre maxim pentru Antonina Radu și Petrică George Matei, pedeapsă care poate ajunge la 14 ani închisoare.  Procurorii au cerut pedeapsă cu executare și pentru fostul primar Cristian Piedone - 15 ani și pentru cei trei patroni ai Clubului Colectiv- peste 10 ani pentru fiecare.