Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amenzi de 4.000 lei pentru lipsa parcărilor pentru biciclete

Amenzi de 4.000 lei în lipsa parcărilor pentru biciclete în spații publice. Prevederea se regăsește într-un proiect de lege care a trecut luni de Senat. Potrivit actului normativ, clădirile publice, piețele, autogările sau stațiile CFR trebuie dotate cu parcări pentru biciclete, în acest sens fiind montate suporturile necesare, cât și dispozitive antifurt. For decizional este Camera Deputaților.   

Plenul Senatului a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul care prevede dotarea clădirilor publice, a piețelor, a autogărilor sau stațiilor CFR cu parcări pentru biciclete, în acest sens fiind montate suporturile necesare, cât și dispozitive antifurt. Neamenajarea lor duce la amenzi între 2.000 și 4.000 lei.

„Clădirile publice sau de utilitate publică, piețele agroalimentare, târgurile, autogările și stațiile de cale ferată ce deservesc trafic de călători vor fi dotate cu structuri metalice care să permită parcarea concomitentă a minim zece biciclete, cât și montarea pe perioada staționării acestora a unor dispozitive antifurt. În vederea implementării măsurilor prevăzute la alineatul (1) cladirile istorice și de patrimoniu se vor adapta, cu respectarea caracteristicilor arhitectonice, conform reglementărilor legale în domeniu”, prevede proiectul de lege al liberalilor.

Documentul mai prevede că în privința lucrărilor necesare realizării dotărilor și ale autorizațiilor, costurile se suportă din bugetele autorităților administrației publice, centrale sau locale și din sursele proprii ale persoanelor juridice cu capital privat sau de stat, după caz.

Inițiativa legislativă „își propune încurajarea utilizării pe scară largă a bicicletei, atât în mediul urban, cât și cel rural, prin instituirea unor măsuri necesare facilitării parcării bicicletelor în spații publice situate atât în mediul rural, cât și cel urban”, potrivit expunerii de motive a proiectului.