Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Noi nu suntem pe direcția corectă, suntem în câmp!”

romaniuc.jpg

Liliana Romaniuc
Sursa imaginii: 
Liliana Romaniuc | Facebook

România pierde generații de copii deși rezultatele testelor PISA arată din anul 2000 problemele sistemului educațional din România. Declarația a fost făcută la RFI de profesorul Liliana Romaniuc, expert în educație, președinte al Asociației Române de Literație. 

Liliana Romaniuc spune că sistemul este incredibil de centralizat iar inspectoratele școlare care sunt instituții încremenite în comunism ar trebui desființate. Profesorii trebuie să învețe să predea pentru alfabetizarea funcțională a copiilor, a spus expertul în educație Liliana Romaniuc la RFI care a avertizat : „ Noi suntem pe direcția care trebuie, suntem în câmp! Dacă nici de data aceasta oficialii nu vor pricepe unde suntem și să-și asume și o să dea cu var peste ceea ce nu ne place să vedem, peste trei ani rezultatele vor fi și mai proaste

Încă din anul 2013, profesorul Liliana Romaniuc desfășoară proiectul intitulat „Reading to Learn - Citesc pentru a învăţa”, proiectul reprezintă o continuare a altor două iniţiative derulate la nivel european vizând competenţele de literaţie ale elevilor. Pentru prima dată în România, în urmă cu șase ani, slaba dezvoltare în rândul elevilor a unor astfel de competenţe a fost corelată cu rezultatele modeste sau proaste pe care aceştia le obţin la examenele naţionale şi la testările internaţionale.Liliana Romaniuc a primit recent Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler acordat de instituția prezidențială.