Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dumitrașcu (penitenciare): Recursul compensatoriu a fost pentru politicienii cu probleme penale. Zero investiții în penitenciare

iordache.jpg

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a fost printre cei 5 deputați care s-au abținut de la vot
Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a fost printre cei 5 deputați care s-au abținut de la vot

Liderul sindical din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu, a declarat într-un interviu acordat RFI că, deși a fost abrogată de Camera Deputaților, legea recursului compensatoriu emisă în guvernarea PSD-ALDE și-a făcut și își face simțite efectele la nivelul societății prin miile de criminali, violatori și tâlhari eliberați înainte de vreme. De asemenea, având în vedere că nu există nicio investiție în modernizarea penitenciarelor, ”această lege a fost dată pentru politicenii certați cu legea”, crede Sorin Dumitrașcu.

Camera Deputaţilor a votat miercuri în unanimitate pentru abrogarea legii recursului compensatoriu, act normativ adoptat de către fosta guvernare PSD și în baza căruia au fost eliberați înainte de termen mii de deținuți. Au fost 272 de voturi pentru, niciun vot contra și 5 abțineri.

Important de menționat: au votat în favoarea abrogării toate formațiunile politice, inclusiv cele care s-au pronunțat în fosta guvernare în favoarea legii, respectiv PSD, ALDE și UDMR. Următorul pas instituțional este promulgarea acestei abrogări de către președintele Klaus Iohannis.

Trăgând linie, în baza legii recursului compensatoriu au fost eliberați înainte de termen peste 21.000 de deţinuţi (24.000 spun anumite surse). 500 dintre cei care au comis violuri, crime şi tâlhării au recidivat după ieșirea din pușcărie.

În aceste condiții, ”efectul acestei legi asupra societății a fost devastator, iar politicienii nu au făcut nimic pentru rezolvarea adevăratei probleme: condițiile proaste din penitenciare, la care fosta guvernare a făcut trimitere atunci când a motivat emiterea acestei legi”, spune la RFI Sorin Dumitrașcu, liderul sindical din Administrația Națională a Penitenciarelor. ”Investițiile în penitenciare au fost reduse cu 200%”, reclamă liderul sindical care crede că fosta guvernare nu a avut intenția de a rezolva cu adevărat problema condițiilor precare din închisori, din cauza cărora România a pierdut și va mai pierde procese la CEDO intentate de deținuți.

El mai afirmă că acum a devenit cât se poate de clar care a fost scopul real al acestei legi a guverului PSD-ALDE: rezolvarea unor probleme penale pentru politicenii certați cu legea.

În fine, Sorin Dumitrașcu estimează că, în decurs de 3-5 ani, se vor întoarce după gratii 70% dintre cei eliberați înainte de vreme.

Ascultă:

 
Liderul sindical din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu, despre recursul compensatoriu