Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programe de prevenție pentru trei tipuri de cancer şi hepatită, din bani europeni

ministrul_sanatatii.jpg

Dr. Victor Costache, ministrul Sănătății

Peste un milion de români vor beneficia de programul de screening pentru trei tipuri de cancer și hepatitele B și C, începând cu al doilea trimestru al anului 2020,  a anunțat, miercuri, vicepremierul Raluca Turcan.  Finanțarea acestora, de 103 milioane de euro, este asigurată cu bani europeni.

Programe de screening pentru cancerul de sân, cancerul de col uterin și de colon şi pentru hepatita B și C  urmează să funcționeze începând din cel de-al doilea trimestru al anului viitor. Potrivit ministrului Sănătăţii, Victor Costache, cele 4 programe de screening sunt doar "piese dintr-un puzzle mai mare" .

 

Ministrul Sănătății a mai anunțat și alte măsuri cu scopul de a depista pacienții în stadii incipiente ale bolii.

 

 

Din finanțarea totală a proiectului, respectiv cea de 103 milioane de euro, cea mai importantă sumă a fost alocată programului de screening pentru cancer de col uterin- 47 de milioane de euro,  a mai spus ministrul Victor Costache.

Programul pentru cancerul de col uterin se adresează femeilor între 25 și 64 ani, cel pentru cancerul de sân este adresat femeilor între 50-69 ani, iar cel pentru cancer colorectal a fost gândit pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 ani.  

Programele de screening se vor derula în toată țara, pe parcursul a 3 ani, din luna martie 2020 și până în noiembrie 2023, astfel:

– Screening pentru cancerul de col uterin – în Nord – Vest, Nord-Est, Centru, Muntenia – Sud;

– Screening pentru cancerul de sân – în Nord – Vest, Vest, Nord-Est și Sud-Est;

– Screening pentru cancerul colorectal – în Vest, Sud- Vest, Muntenia-Sud, Sud-Est și București-Ilfov.

 

În context, ministrul Sănătății a vorbit și despre criza vaccinului antigripal.

 

 Ultimul lot de vaccin antigripal urmează să fie livrat în jurul datei de 15 decembrie.