Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mai multă etică în producția de foie gras: Gâștele ar putea scăpa de la îndopare

gaste.png

Image source: 
France24

Foie gras-ul este una din cele mai fine delicatese franțuzești, dar este și subiectul a numeroase controverse, pentru că, așa cum se știe, el se obține prin îngrășarea forțată a gâștelor, mai exact prin îndopare, un procedeu aspru criticat de activiștii pentru drepturile animalelor. Acum însă cercetătorii francezi spun că au descoperit o metodă alternativă, relatează postul TV France24.

Metoda constă în injectarea păsării, o singură dată, la vârsta de două zile, cu un ser special care conține bacterii ce atrag și rețin grăsimile, un proces care imită de fapt pe cel care se produce atunci când gâștele, în mod natural, mănâncă mai mult pentru a se îngrășa înainte de sosirea iernii.

Cercetătorii susțin că ficatul gâștelor tratate în acest mod este chiar mai gras și mai bun decât cel obținut prin îndopare.

Aviwell, compania care stă la baza noii descoperiri, speră să înceapă vânzările de foie gras ”etic” chiar până la sfârșitul acestui an, în special pe acele piețe unde produsul a fost interzis, tocmai pe considerente etice. Este vorba, printre altele, de piețele din UK, Finlanda, Polonia și statele americane California și New York.