Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Colectiv|Victimă, către Bănicioiu: "De ce ne-ați lăsat să murim ca niște câini?"

poze_colectiv.jpg

4 ani de la tragedia din clubul Colectiv care a îndoliat toata Romania
4 ani de la tragedia din clubul Colectiv care a îndoliat toată România

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost audiat astăzi, timp de 5 ore, la Parchetul General în dosarul Colecitv. Bănicioiu a fost citat ca martor. După audieri, el le-a declarat jurnaliștilor că "le-a spus anchetatorilor tot ceea ce a crezut că e necesar să le spună". În acest dosar se fac cercetări în legătură cu modul de intervenţie a autorităţilor după incendiul din octombrie 2015.

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a ajuns la Parchetul General, după ce a fost citat pentru a doua oară în dosarul Colectiv, pentru a spune cum s-au derulat operațiunile de salvare după incendiul din clubul bucureștean. La ieșire, Bănicioiu a avut un dialog cu Mihai Grecea, una dintre victimele incendiului din clubul bucureștean. Mihai Grecea l-a întrebat pe fostul ministru de ce oamenii au fost lăsați să moară „ca niște câini”, iar Băniciou i-a răspuns că nu este el care a decis  dacă pacienții pleacă sau nu. 

 

 

MIHAI GRECEA, victimă Colectiv 

În noiembrie 2015, la scurt timp după tragedia de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu declara că autorităţile române nu au nevoie de ajutor din străinătate pentru a trata răniţii. “Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noştri pot gestiona situaţia. Din Franţa şi Germania, din foarte multe părţi, am primit astfel de solicitări. (...) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noştri pot face faţă cu brio oricărei situaţii”, declara Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătăţii la acea vreme.

La prima citare, în 23 octombrie, Nicolae Bănicioiu nu s-a prezentat, invocând motive personale. În același dosar a fost audiat ca martor și șeful DSU, Raed Arafat. În 30 octombrie 2019, s-au împlinit 4 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit 64 de persoane. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament.

Magistrații Tribunalului București au anunțat, la începutul acestei săptămâni, că vor pronunța pe 9 decembrie o decizie în primul dosar Colectiv, cel în care se judecă circumstanțele în care s-a produs incendiul. Soluția nu va fi însă, definitivă.  Procurorii au cerut pedeapsă cu închisoarea orientată spre maxim pentru Antonina Radu și Petrică George Matei, angajații ISU care ar fi ignorat, la verificări, neregulile din clubul Colectiv. Pedeapsa pentru faptele de care sunt acuzați (abuz în serviciu, uzurpare de calități oficiale și exercitare necorespunzătoare a sarcinilor de serviciu) poate ajunge la 14 ani închisoare. Cei doi angajați ISU au cerut achitarea pe motiv că nu au nicio legătură cu faptele de care sunt acuzați. Cel de-al dosar Colectiv, aflat în investigație la Parchetul General, se ocupă de modul în care au intervenit autoritățile (pompieri, medici, spitale, Ministerul Sănătății etc) după tragedie.