Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cancelarul german Angela Merkel vizitează Auschwitzul

merkel_auschwitz_6-12-19.jpg

Cancelarul german Angela Merkel vizitează Auschwitzul
Cancelarul german Angela Merkel vizitează Auschwitzul

Este prima vizită în lagărul nazist de exterminare a şefei guvernului german. Într-o cuvîntare rostită cu acest prilej, Merkel a cerut combaterea fermă a rasismului şi antisemitismului, a urii şi intoleranţei, considerîndu-le forme de subminare a democraţiei liberale. Auschwitzul a mai fost vizitat, în trecut, de cancelarii Helmut Kohl şi Helmut Schmidt.  

 

A fost un moment istoric. Cancelara Angela Merkel, îmbrăcată în negru, a depus o coroană în preajma aşa-numitului „Zid Negru” de la Auschwitz. În faţa „Zidului Negru” au fost executaţi numeroşi deţinuţi, internaţi în lagărul nazist de la Auschwitz, devenit un sinonim pentru ororile comise în numele unei ideologii rasiste şi profund anti-umane şi un simbol pentru Holocaust. Merkel, care a sosit în cursul acestei dimineţi la Auschwitz, a fost însoţită de premierul polonez, Mateusz Morawieck. După depunerea coroanei, premierul polonez s-a aşezat în genunchi. Cei doi au păstrat apoi un minut de reculegere în amintirea victimelor din acest lagăr de exterminare.

În cursul după amiezii, Merkel a rostit o alocuţiune, în care s-a referit atît la trecut, cît şi la prezent. Cancelara a subliniat ideea că tăcerea în faţa crimelor naziste comise este inadmisibilă. În acelaşi timp, ea a arătat că în prezent asistăm la un atac îndreptat împotriva democraţiei liberale.

 
În acelaşi timp, ea a cerut contracararea hotărîtă a urii rasiste, antisemite şi a intoleranţei, în Germania şi Europa.

 

O linie sub istorie nu este acceptabilă, a mai spus Merkel, tocmai pentru faptul ca trecutul să nu se repete niciodată.

Numărul victimelor de la Auschwitz-Birkenau este estimat la peste un milion de oameni, în marea lor majoritate evrei. Aici au mai fost ucişi 25.000 de romi, 80.000 de polonezi, 20.000 de soldaţi sovietici, numeroşi homosexuali şi membri ai comunităţii religioase, Martori ai lui Iehova. Lagărul a fost eliberat pe data de 27 ianuarie 1945 de către Armata Roşie.

Vizita Angelei Merkel la Auschwitz a fost prilejuită de aniversarea unui deceniu de la înfiinţarea Fundaţiei Auschwitz-Birkenau. Această Fundaţie se ocupă de îngrijirea Memorialului ridicat pe terenul unde s-a aflat lagărul. Landurile federale germane au decis joi ca această organizaţie să fie sprijinită cu 60 de milioane de Euro.

Angela Merkel a vizitat şi muzeul de la Auschwitz. Acolo sunt expuse obiecte ale persoanelor internate, valize, îmbrăcăminte, ochelari. Toate aceste obiecte sînt expuse în vitrine. Tot acolo pot fi văzute şi cutii cu Ciclon B, acea substanţă toxică, folosită pentru uciderea victimelor. Reamintim aici că unul dintre farmaciştii de la Auschwitz care administra depozitul cu Ciclon B a fost Viktor Capesius, originar din oraşul Sighişoara. Din echipele de pază de la Auschwitz-Birkenau făceau parte şi numeroşi militari din România, încadraţi în batalioanele SS. Unul dintre membri acestor echipe a fost şi scriitorul şi actorul-cîntăreţ timişorean Hans Mokka, numit la un moment dat bibliotecar la Auschwitz.

Angela Merkel a fost pentru prima dată la Auschwitz. Ultimul cancelar care a vizitat Auschwitzul, în 1995, a fost Helmut Kohl. Înaintea lui Kohl a mai vizitat, în 1977, şi cancelarul Helmut Schmidt acest loc al groazei.

Preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a salutat vizita cancelarei, considerînd-o un „semnal pozitiv”. În opinia Consiliului, Merkel a dorit să-şi exprime solidaritatea cu victimele. Asta la două luni după atentatul antisemit asupra sinagogii din Halle şi în contextul ascensiunii unor forţe radicale de dreapta. Vizita a fost salutată şi de către preşedintele Consiliului Central al Romilor şi populaţiei sinti din Germania, Romani Rose. Preşedinţii celor două organizaţii au însoţit-o pe şefa guvernului federal în această vizită memorabilă.

 

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok