Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Legea prevede atât acordarea decorației cât și retragerea. Procedura e simplă doar că nimeni nu s-a ocupat"

klaus_iohannis_decoratii_condamnari_penale.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să retragă decorațiile tuturor celor care au condamnări penale. El a confirmat că fostul premier Adrian Năstase se află printre cei vizați. Condamnat la închisoare cu executare, acesta din urmă a fost invitat de Administrația Prezidențială la recepția oferită la Cotroceni, de Ziua Națională.

Societatea Timișoara a trimis încă din martie 2016 o listă președintelui Klaus Iohannis cu persoanele condamnate prin hotărîri definitive care au primit decorații ale statului, solicitând în mai multe rânduri retragerea acestor distincții.

Legea decorațiilor prevede atât acordarea cât și retragerea unei distincții, explică la RFI fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, așa încât, atunci când un deţinător al unui astfel de ordin e condamnat, automat ar trebui să se propună preşedintelui retragerea decoraţiei.

“Legea prevede că în anumite situații, la cei care au fost condamnati definitiv la inchisoare li se retrage decorația acordată. În lege este și o procedură de retragere care este oarecum asemănătoare cu cea de acordare a decorației, deci președintele trebuie să emită un decret de retragere a decorației. Dar sigur că nu președintele este cel care trebuie să se ocupe, sa verifice, să vadă care dintre cei decorați a mai fost condamnat. Acolo (la Cotroceni) este un departament care cred că este unul auxiliar care se ocupă de ordinele acestea. Și este și o conducere a ordinului care este formată din membrii ordinului, o parte a membrilor ordinului dar se pare că nimeni nu se ocupă de lucrurile astea de aceea se ajunge așa, nu, nu trebuia să se aștepte până când să apară un scandal ca să-i elimine pe cei care nu mai trebuie să aibă acest ordin, care nu mai au dreptul să beneficieze de el și sa le fie retras. “

 

 
Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Contitutionale