Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră | Ghidul supraviețuitorului de cancer, lansat și în limba română

ghid_cancer.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Anual, zeci de mii de români sunt diagnosticați cu un tip de cancer.  Numai anul trecut, peste 83.000 de români au primit acest diagnostic, potrivit Global Cancer Observatory. Cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de sân sunt cele mai frecvente tipuri de cancer în țara noastră. Astăzi, a fost lansat "Ghidul supraviețuitorului de cancer", conceput de Societatea Europeana de Oncologie Medicala și Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer. 

Ghidul oferă supraviețuitorilor informații despre cum să îmbunătățească diferite aspecte ale vieții de la nutriție, activităti fizice, managementul stresului, până la creșterea imunității. Varianta online a ghidului poate fi consultată AICI.

 “Ghidul supravieţuitorului de cancer” are 70 de pagini și a fost tradus în 10 limbi. Acesta cuprinde informații despre sprijinul pe care îl poate primi supraviețuitorul pentru a face față noii realități, metode de îngrijiri ulterioare după tratamentul de cancer și metode de prevenire și depistare timpurie a unor noi tumori de către pacienți și familiile lor. “Ghidul a ajuns deja în formă electronică, urmează să îl tipărim și să-l distribuim asociațiilor din țară”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România 

 

“Planificarea supraviețuirii înseamnă de cele mai multe ori și instrumente, iar acest ghid este cel mai bun instrument pe care pot să îl ofer pentru supraviețuitori și pentru persoanele care supraviețuiesc împreună cu ei”, a declarat Degi Laszlo Csaba, directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS).

Degi Laszlo Csaba, directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie 

Totodată, de Ziua Internațională a Supraviețuitorului de Cancer, se lansează și o platformă online pentru testarea biomarkerilor în cancerul pulmonar. ”Această platformă ne ajută să câștigăm timp pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar.  Platforma Unică pentru Voucherul Electronic va funcționa ca o placă turnantă între toți actorii implicați în testarea biomarkerilor și va fluidiza, accelera și scădea efortul, timpul și prețul asociate acestor testări. Accesul în platforma necesită doar câțiva pași, extrem de simpli și eficienți, prin care medicul recomandă analizele și primește rezultatul pentru a prescrie tratamentul adecvat”, precizează dr. Gabriela Saulea, Coordonator Programe Medicale FABC.

 

Cea mai mare incidență în România continuă să o aibă cancerul pulmonar (13,6%),  urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%). Următoarele cancere, ca incidență, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) și cancerul de uter (3%), potrivit Globocan. Acestea sunt cele 10 tipuri de cancer cu cea mai mare incidență în România și ele reprezintă aproape 70% din totalul cazurilor de cancer. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, numărul pacienților oncologici rămaşi în evidenţă în anul 2018 a fost de 490.655 față de 479.454 rămaşi în anul 2017 și 471.498 în 2016 .