Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turda, primul oraș din țară cu transport public exclusiv electric

turda.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Primăria Turda

Turda a devenit primul oraș din țară cu transport public exclusiv electric. La începutul acestei săptămâni 20 de autobuze electrice,  achiziționate din fonduri europene, au fost puse în circulație, transmite tvr.ro. Localnicii sunt foarte încântați.

„Turda este primul oraș din România care dispune de transport în comun exclusiv electric după ce am introdus, luni, în circulație 20 de autobuze electrice cumpărate din fonduri europene, astfel că putem oferi cetățenilor servicii de transport civilizate și nepoluante. De asemenea, am înființat o nouă companie de transport public, Transport Urban Public (TUP) Turda care este subordonată direct Consiliului Local. Cele 20 de autobuze electrice care compun flota noii societăți au dotări moderne, cu camere de supraveghere video, sistem GPS, rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități, aer condiționat, Wi-fi și sistem de e-ticketing”, a declarat Primarul orașului Turda, Cristian Matei.

Cele 20 de autobuze electrice au costat 50,1 milioane de lei (10,6 milioane de euro).

Potrivit primarului, începând cu anul 2020 se vor introduce cardurile electronice care vor fi distribuite gratuit și vor înlocui vechile abonamente.

Tot el a precizat că a fost înființată și o nouă societate de transport local, subordonată direct Consiliului Local. Până acum transportul public era administrat de un operator privat.

„S-a realizat un studiu de oportunitate din care a reieșit că, pentru accesarea de fonduri europene, este indicat să fie un operator public de transport în comun în Turda, aparținând municipalității”, a precizat edilul.

Prețul biletelor și abonamentelor pentru transportul în comun nu va crește, iar traseele și orarul de circulație vor rămâne aceleași după înființarea noii companii de transport public Turda.