Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea USR antidrog: “Criminalizăm oameni pentru că nu au bani să-și cumpere niște droguri mai scumpe”

Controverse după adoptarea unui proiect de lege inițiat de USR, care vizează traficul și consumul de droguri. Pedepsele se înăspresc, iar inițiativa, susțin cei din USR, ar viza așa numitele etnobotanice. 

O parte din electoratul partidului critică însă vehement noua lege, mai ales că s-ar fi adoptat fără vreo consultare prealabilă și că nu ar face altceva decât să stigmatizeze și mai mult anumite categorii de consumatori, deja extrem de vulnerabile. Argumente pe care împărășește și Eugen Hriscu, de la asociația neguvernamentală ALIAT. De altfel, ALIAT solicită public președintelui Iohannis să solicite parlamentului reexaminarea: 

Se continuă linia începută cu mulți ani în umră prin care singura măsurfă pe care statul român este dispus să o ia în cadrul fenomenului acestuia foarte complex este penitenciarul. Oricum ar întoarce-o inițiatorul, legea în mod clar prevede ca singură măsură creșterea pedepselor cu închisoarea pentru cei implicați în acest fenomen, lucru care este dovedit ca fiind ineficient de experiența altor state. Măsurile opuse de decriminalizare, de prevenire și tratament sun mult mai eficiente. (...)

Sunt extrem de dezmăgit că partidul ăsta nu a coinsiderat de cuviință să consulte specialiștii români din domeniu Aș vrea să îi transmit doamnei că există foarte multe studii în domeniu care arată că o creștere a criminalizării duce la o creștere a criminalității. Mai mult, că de fapt tocmai acest fenomen al etnobotanicelor a fost alimentat de criminalizarea consumului tuturor drogurilor. (...) Etnobotanicele sunt droguri ale oamenilor săraci. Ce facem este să criminalizăm oameni pentru că nu au bani să-și cumpere niște droguri mai scumpe. 

Ascultă AICI interviul integral: