Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UDMR vrea să revoluționeze relația dintre familie și stat în România. Interviu RFI cu inițiatoarea proiectului, Éva Andrea Csép

familie.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

Familiile cu cel puțin 3 copii ar putea beneficia de un ajutor financiar de 35.000 de lei din partea statului pentru achizionarea unei mașini pentru familiile numeroase. Este o prevedere a unui proiect de lege înaintat de 20 de parlamentari UDMR. Inițiativa legislativă mai propune și acordarea de 5 zile libere pe an pentru unul din părinți în cazul îmbolnăvirii unui copil. De asemenea, proiectul vorbește și despre concepte noi precum concediul pentru îngrijirea nepoților sau tichetele trusou și junior, declară la RFI inițiatorul proiectului, deputata UDMR Csép Eva Andrea. Ea speră ca aceste propuneri să devină lege până în vara anului viitor.

UDMR propune mai multe proiecte de lege referitoare la introducerea tichetelor trusou pentru nou-născuţi, facilităţi la cumpărarea unei maşini pentru familiile numeroase şi la acordarea concediului pentru ca bunicii să-şi poată creşte nepoţii.

”UDMR a înregistrat, la Camera Deputaţilor, un pachet legislativ pentru susţinerea familiilor mari. Propunerile sunt prima parte a unui pachet complex de legi concepute să vină în sprijinul părinţilor şi al copiilor, pe patru domenii. Propunerile au fost elaborate de către deputatul UDMR, Csép Éva Andrea, secretar al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor. Propunerile pot intra în vigoare după un vot favorabil în Parlament”, anunţă formaţiunea.

Tichetele trusou pentru nou-născuţi şi tichetele junior

Angajaţii au dreptul, în prezent, la patru tipuri de tichete: tichetele de masă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou şi tichetele culturale. Iniţiativa nou înregistrată ar extinde aceste beneficii, introducând două tipuri noi de tichete: tichetele trusou pentru nou-născuţi şi tichetele junior.

Familiile ar beneficia, o singură dată la naşterea fiecărui copil, de trusoul pentru nou-născuţi, în valoare de cel mult 1.500 de lei. Sprijinul va putea fi folosit exclusiv pentru achiziţionarea produselor de îngrijire primară şi îmbrăcăminte pentru nou-născuţi.

Tichetele junior nu pot depăşi suma de 250 de lei lunar sau suma de 700 de lei ocazional, şi vor putea fi folosite de către părinţi pentru achitarea serviciilor educaţionale destinate copiilor, a taberelor şcolare, sau pentru achiziţionarea manualelor.

Sprijin pentru familiile mari în achiziţionarea unui autovehicul

Proiectul de lege prevede un sprijin din partea statului, de cel mult 35.000 de lei, pentru acele familii mari, care ar cumpăra o maşină de familie cu cel puţin 7 locuri. Dacă propunerea UDMR va fi adoptată, programul va începe la data de 1 iulie 2020 şi va fi disponibil pentru familiile cu cel puţin 3 copii.

Zile libere pentru unul dintre părinţi, în cazul îmbolnăvirii copilului

Proiectul de lege elaborat de UDMR oferă posibilitatea unuia dintre părinţi să solicite angajatorului cel mult 5 zile libere pe an, în cazul în care este nevoie să-şi ducă copilul la consultaţii medicale.

În prezent, legea prevede o singură zi liberă pentru asemenea situaţii.

Concediul pentru îngrijirea nepoților

Modificarea legislativă iniţiată de UDMR ar oferi unuia dintre bunici posibilitatea de a beneficia de concediul pentru creşterea nepotului sau a nepoatei, dacă acesta nu este pensionar, şi în cazul în care părintele revine la locul de muncă înainte de trecerea celor doi ani de concediu pentru creşterea copilului.

Ascultă: