Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


36 de morți după revolte în închisorile din Honduras

honduras.jpg

Mașină a poliției la închisoarea din Tela, Honduras, 21 decembrie 2019
Image source: 
AFP

Cel puțin 36 de persoane și-au pierdut viața după ce deținuții din două închisori din Honduras s-au revoltat la sfârșitul săptămânii trecute, relatează AFP.

Duminică după amiaza 18 deținuți au murit și alți 10 au fost răniți în timpul unei ciocniri violente la închisoarea El Porvenir, situată la cca 60 km de capitala Tegucigalpa. În timpul violențelor s-au folosit ”arme de foc, cuțite și macete”, a declara pentru presa locală un purtător de cuvânt al forțelor de ordine.

Incidentele au izbucnit la numai două zile după cele de la închisoarea din orașul-port Tel, situat la Nord-Vest de capitală, în timpul cărora, vineri, și-a pierdut viața alți 18 prizonieri iar 16 au fost răniți.

Cele două revolte s-au produs la scurt timp după ce joi președintele țării Juan Orlando Hernandez, a ordonat Armatei și Poliției să preia controlul asupra celor 27 de închisori din țară, care sunt supraaglomerate – adăpostesc cca 21 000 de deținuți. După acest ordin, forțele de ordine de la 18 închisori considerate ”cu risc înalt” au fost suplimentate cu 1200 de militari și polițiști.

Măsurile fuseseră luate după ce în 14 decembrie 5 membri ai unei cunoscute bande locale, intitulată MS-13, au fost uciși de un alt membru al aceleiași bande, la închisoarea Santa Barbara, El Pozo.

Honduras înregistrează cel mai înalt nivel al criminalității la nivel mondial între țările aflkate în afara zonelor de conflict, cu 41,2 crime la 100 000 de locuitori în 2018.