Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revoluția, subiect secundar în manualele școlare. Istoric: E rezultatul unei campanii din ultimii 15 ani

Revoluția este doar un subiect secundar în manualele de istorie din România. Aceste eveniment este abordat foarte pe scurt pe parcursul primilor 12 ani de studiu. Într-un interviu acordat RFI, istoricul Alin Ciupală, profesor al Univesității București, detaliază cum s-a ajuns în această situație și cu ce efecte asupra tinerilor, dar și asupra societății în ansamblu.

În anul în care marcăm 30 de ani de la Revoluție, o analiză a edupedu.ro arată că în școală se studiază extrem de puține aspecte ale evenimentelor cruciale din 1989. Astfel, Revoluția este abordată de elevi și profesori numai în clasele a IV-a, a VIII-a și a XII-a, pe maximum o pagină din manual.

Manualul de clasa a IV-a de la Editura Corint, partea a II-a are doar două fraze la pagina 26 despre Revoluția din Decembrie 1989, scrie edupedu.ro.

În programa de Istorie pentru clasa a VIII-a, aprobată în 2017, după care acum se vor elabora noile manuale, nu este menționată deloc Revoluția din Decembrie 1989. Manualele actuale pentru disciplina Istorie de clasa a VIII-a nu sunt publice pe internet, pe un site oficial al Ministerului Educației.

Manualul de Istorie pentru clasa a XII-a al Editurii Corvin tratează subiectul Revoluției din Decembrie 1989 pe o jumătate de pagină.

Ciupală: Pentru tineri, libertatea este un lucru de la sine înțeles

La RFI, istoricul Alin Ciupală, profesor al Univesității București, explică faptul că asistăm la rezultatul unei adevărate campanii derulate la nivel politic în ultimii 15 ani, al cărui scop a fost eliminarea treptată a orelor de istorie din programă. ”Fostul guvern PSD avea chiar un proiect de lege prin care orele de istorie să fie contopite cu cele de educație civică, creând un fel de struțo-cămilă. Sper ca noua putere să nu mai repună pe masa Parlamentului acest proiect, deși toate semnele îmi arată că tendința aceasta va fi continuată”.

În consecință, „lipsa studierii unor aspecte importante ale istoriei românilor, printre care și Revoluția, are efecte neagtive asupra conceptului de identitate națională„, spune Alin Ciupală.

”Revoluția este un moment fondator pentru România. Este acel prag peste care am trecut către democrație. Pentru tineri și pentru elevii mei de la Facultatea de Istorie, libertatea este un lucru de la sine înțeles. Dar libertatea nu a venit din cosmos, ea a fost câștigată în decembrie 1989, au murit foarte mulți români pentru această libertate”, subliniază istoricul.

Ascultă:

 
Istoricul Alin Ciupală, profesor al Univesității București, despre studierea Revoluției la școală