Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bruxelles: Sărbătorile de Iarnă înlocuiesc târgul de Crăciun

80410791_1402668676571002_5823498061602619392_n.jpg

lumini Bruxelles 2019
La Bruxelles, luminile Craciunului se aprind în fiecare an
Sursa imaginii: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Târgul de Crăciun în Bruxelles, spre deosebire de cele organizate în alte orașe, se numește Sărbătorile de Iarnă. Numele evenimentului are o explicație și nu este vorba despre o concesie făcută comunității musulmane. 

Au trecut deja mulți ani de când târgul de Crăciun din Bruxelles nu se mai numește astfel. El se derulează totuși anual de la sfârsitul lunii noiembrie și până în noul an, are succes dar este o provocare pentru organizatori, în termeni de securitate.  

Spectacol de sunet și lumini în Grande Place din Bruxelles.  In jurul bradului montat în fața primăriei orașului, pe clădirile în stil gotic și gotic târziu (flamboaiant)  dansează o simfonie de culori ritmate de muzică. In fiecare seară, ca mereu în decembrie, spectacolul este feeric. 

Iar lângă Grande Place,  cele 250 de căsuțe din lemn au fost montate din fata clădirii Bursei, lângă noua arie pietonală din centrul orașului și pâna la piața Sainte Catherine. Produse de artizanat, bijuterii, cărți poștale, jucării, ceva podoabe pentru brad, vin fiert toate îngrămădite între lucrările publice din fata Bursei si pietonalul atât de detestat de bruxellezi. 

Organizatorii îndeamnă populația să folosească transportul în comun pentru a veni în centru. Ca în fiecare an, mai ales de când există zona pietonală, traficul se intensifică și mai tare în timpul acestui târg de iarnă, astfel încât este aproape imposibil de circulat cu mașina în centrul orașului. 

Sărbătorile iernii, ca orice lucru administrat de primăria orașului Bruxelles, se transformă rapid în coșmar pentru unii. Politia încearcă să dirijeze traficul, șoferii claxonează, unii ne spun că s-au saturat de aceastaa situație. 

Dar de ce a dispărut cuvântul „Crăciun” din acest eveniment? 

S-a zis la început că este vorba despre dorința politicienilor bruxellezi de a organiza manifestări populare care să cuprindă întreaga populație cosmopolită a orașului, indiferent de religie. Si cum „belgienii care nu sunt de origine belgiană” - cum sunt numiți musulmanii - sunt populația majoritară din cartierul central, ideea părea foarte bună. 

Stim acum că dorința de integrare a maselor în spirit egalitar nu are nimic de-a face cu rebotezarea Târgului de Crăciun, motivul real fiind unul pur comercial și atragerea populației respective pentru afaceri și nu pentru integrare socială. Sau poate că acest scop a fost atins prin integrarea tuturor în simpla religie a consumului de masă, după cum spun unii sociologi. 

In fine, anul acesta sărbătorile iernii îl celebrează pe micul Manneken Pis, simbolul Bruxellesului, statueta care poate fi admirată la câțiva metri de Grande Place și care împlinește acum 400 de ani. Bineînțeles, originalul statuii nu este cea de la intersecția între Rue de L ‘Etuve si Rue du Chêne, ci el se află în muzeul orașului,  în Grande Place. 

Pentru această ocazie, bradul din piață a fost decorat în negru, galben si roșu, culorile Belgiei și împodobit cu minuscule replici ale statuetei. Un concert în onoarea sa a avut loc în Grande Place pe 19 decembrie și un concurs pentru cel mai reușit costum de aniversare a fost lansat în școlile capitalei. 

Evenimentul de sfârșit de an Bruxelles a debutat pe 29 noiembrie, în același timp cu cele din alte orașe unde ele se numesc Târg de Crăciun și unde uneori magia sărbătorilor operează mai eficient. La Namur, Wavre, Louvain, Gand, Anvers ambianța Crăciunului se face simțită pe deplin, dar aici târgurile de Crăciun vor dura mai puțin decât cel din Bruxelles care ia sfârșit doar anul viitor, pe 5 ianuarie. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan