Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revelion 2020. Imagini spectaculoase din întreaga lume

revelion.jpg

Focul de artificii din Sydney, din noaptea de Revelion. Anual, peste un milion de oameni vin să întâmpine aici Noul An. Tone de artificii sunt lansate de pe clădiri şi ambarcaţiuni din port.
Image source: 
Sydney/Dean Lewins/via REUTERS

Au început petrecerile de Revelion. Noul an a sosit în ţările insulare din Pacific, în Noua Zeelandă, în Australia şi în părţi ale Orientului Îndepărtat.

Primii care au intrat în 2020 au fost locuitorii din Samoa şi Kiribati, ţări insulare din Oceanul Pacific. Cele 32 de insule ale arhipelagului Kiribati din Oceania au o populație de 100.000 de oameni.

La ora 13:00, ora României, Anul Nou a fost sărbătorit și în Noua Zeelandă. Auckland, cel mai mare oraş, zeci de mii de oameni s-au adunat în jurul Turnului Sky, unde a fost organizat un show de artificii. În premieră, celebrul turn a fost decorat anul acesta cu animaţii şi jocuri laser.

 

 

A urmat Australia la ora 15, care a trecut în noul an cu un foc de artificii spectaculos, în Sydney.

 

 

În alte orașe din Australia, inclusiv capitala Canberra, autoritățile au anunțat că nu vor organiza focuri de artificii din cauza incendiilor care devastează țara. 13 persoane au murit în urma incendiilor care au pârjolit peste trei milioane de hectare de vegetație. De altfel, peste un sfert de milion de persoane au semnat o petiție online prin care se cerea anularea focurilor de artificii de Revelion din Sydney. Potrivit semnatarilor petiției, banii cheltuiți pe acest spectacol ar trebui să fie oferiți pompierilor care se luptă cu incendiile ce amenință orașul, informează BBC. Anul trecut, spectacolul a costat aproximativ patru milioane de dolari americani. Semnatarii petiţiei spun că show-ul "ar putea traumatiza unii oameni", care se confruntă "cu suficient fum în aer". Primarul oraşului a refuzat să anuleze focul de artificii, susţinând că nu ar fi niciun beneficiu în acest sens, pentru că pregătirile sunt deja făcute de 15 luni şi mare parte din buget a fost cheltuită.

La ora 17:00, ora României, artificiile vor cuprinde Japonia şi Hong Kong. Ultimele regiuni de pe Glob care vor spune "La mulţi ani, 2020!" vor fi insulele Howland şi Baker, la 25 de ore după Auckland.