Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


In Belgia un Revelion popular sau sofisticat, la alegere!

5c2653689978e2648c1c6afa.jpg

foc de artificii Atomium
La Bruxelles, focul de artificii s-a mutat din 2017 la Atomium
Sursa imaginii: 
reporters

In Belgia, noaptea  Sfântului Silvestru, adică Revelionul, se sărbătorește în stradă sau în cadru mai sofisticat. Restaurantele, care închid totuși la miezul nopții, organizează serată cu tematică iar la Bruxelles sărbătoarea are loc pe esplanada de la Atomium. 

Un Revelion nostalgic, cu tematica anilor 20 este organizat anul acesta la Waterloo pentru un preț modic de 139 de euro pe persoană, băutura fiind inclusă. O altă formulă, care le este adresată și cuplurilor cu copii, este cea a unui Revelion cu tematică Music-Hall, la Ganshoren, lângă Bruxelles, ceva mai scump – 159 de euro. 

Un Revelion de vis ne promit și hotelele de lux din Bruxelles, ca Steingenberger, în fine un weekend întreg plus seara de Revelion ( de marți spre miercuri ) într-un hotel cu spa și diferite terapii termale este posibil în Valonia. 

Dar cel mai popular rămâne Revelionul petrecut pe stradă, în mulțime, cu focuri de artificii si DJ. 

Până de curând , la Bruxelles focul de artificii era organizat pe esplanada Bibliotecii Regale, la doi pași de centrul orașului,  a cărui situare puțin deasupra cartierelor vecine oferea o priveliște frumoasă.

Dar problemele de securitate, întrucât locul era relativ neîncăpător pentru mulțime, au dus la decizia, după atentatele teroriste din 2016, ca focul de artificii să fie mutat la Atomium. 

Acest loc care se găsește relativ în nordul orașului loc este spațios, iar priveliștea este la fel frumoasă. In timpul sărbătorilor de iarnă, Atomiumul este luminat, iar în noaptea de Revelion, artificiile oferă un spectacol frumos. 

De doi ani, prin urmare, zeci de mii de locuitori ai Belgiei sau turiști se strâng aici pentru aceastaa sărbătoare populară unde numărătoarea inversă pentru trecerea în noul an se face în francezaa , engleză si flamandă...iar primele focuri de artificii pornesc pe legendarul Allumez le feu și vocea unui belgian celebru, Johnny Halliday. 

In alte orașe, organizarea este, să spunem, mai sumară, dar la fel de eficientă. De altfel, cum Bruxelles a devenit prea amestecat și pestriț și cum problemele de securitate în noaptea de Revelion sunt importante, multă lume preferă orașele mici. 

La Leuven, în Flandra, în Piața Veche se adună anual mii de studenți și elevi, flamanzi și anglofoni, care sărbătoresc trecerea în noul an cu un pahar de bere belgiană în mâna. 

Flandra este renumită pentru sărbătorile sale populare reușite, cu mai puține incidente. 

Cu toate acestea, serviciile de urgențe ale spitalelor din Belgia sunt pregătite pentru toate cazurile. La Bruxelles, anul trecut noaptea de Revelion a fost agitată: mașini incendiate, magazine sparte, pompieri agresați în momentul în care interveneau la locul incendiilor. Anul acesta pompierii vor fi acompaniați de polițiști. 

Si în mod paradoxal, sunt mai multe cazuri care ajung la urgente pe data de 1 ianuarie decât în noaptea de 31 decembrie, spune chirurgul Andreea Ciobanu Pascu care a asigurat în ultimii ani aceste gărzi de Revelion. 

„Sub influența alcoolului, nu simte că a căzut, nu simte că are plagă, se trezește din beție pe 1 ianuarie și vine la urgențe”, descrie ea comportamentul pacientului tipic de Revelion. „Vorbesc despre patologia mea chirurgicală , dar sunt și cei care fac infarctul ieri și vin doar azi, cu implicații mult mai urâte. Patologia e mult mai gravă pe 1 ianuarie, decât în momentul în care s-a declanșat. Dar a trecut euforia, a trecut tot, se trezesc, simt exact simptomele bolii și hai să ne ducem la doctor!”

Si ca în fiecare an, transporturile în comun vor fi disponibile toată noaptea de Revelion în toată țara. Grupurile de petrecăreți sunt încurajate să desemneze un Bob, adică membrul grupului care nu va bea și-i va conduce pe toți acasă. 

Iar 1 ianuarie aduce mereu bilanțul său de petrecăreți care au sfârșit-o la spital, de accidente rutiere, dar și de nou născuți. Televiziunile belgiene în mod tradițional prezintă în jurnalele de la prânz bilanțul nopții cu bune și rele. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan