Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imagini dintr-un joc video prezentate drept... intervenție a armatei ruse în Siria

intox.jpg

Sursa imaginii: 
https://observers.france24.com/

Un video distribuit pe Facebook la sfârșitul anului trecut, care prezintă o presupusă lovitură a armatei Rusiei împotriva ”teroriștilor din Siria” a înregistrat peste 122 000 de vizualizări în mai puțin de o săptămână. Echipa Les Observateurs a postului TV France 24 semnalează însă că imaginile sunt false, fiind extrase de fapt dintr-un joc video.

”Iată cum Putin lovește teroriștii în Siria”, scrie autorul postării de pe pagina intitulată ”Africain Noir”, care compară așa zisa intervenție cu cea a armatei franceze în Mali, lăsâns să se înțleagă că aceasta din urmă ar fi mai puțin ”eficace” decât cea rusească.

Echipa Les Observateurs constată însă că imaginile fuseseră deja postate în 2017 pe... contul de Twitter al Ministerului apărării din Rusia, care le prezenta drept ”un convoi al armatei Statului islamic părăsind un oraș din Siria”. La vremea respectivă mai multe organizații media au relevat că imaginile erau de fapt extrase dintr-un joc video, după care ministerul rus al apărării a recunoscut că a fost o greșeală, invocând o ”eroare umană”