Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine a aranjat fuga lui Carlos Ghosn din Japonia?

ghosn.jpg

Carlos Ghosn la ieșirea din închisoarea din Tokyo, aprilie 2019
Sursa imaginii: 
Issei Kato/Reuters via rfi.fr

Presa franceză dar și din afara Hexagonului începe să descurce ițele unei afaceri încurcate.

Revista franceză Le Point spune că este vorba despre două persoane: un american și un libanez. Ei se aflau în avionul care a decolat din Japonia cu direcția Turcia și în care se afla și Carlos Ghosn.

Autoritățile turce au început să livreze frânturi de informații despre fuga din Japonia. În registrele zborului Osaka-Istanbul operat de compania MNG Jet, figurează doar două nume: Michael Taylor și George Zayek, așa cum a dezvăluit cotidianul american The Wall Street Journal. Numele celui de al treilea pasager, cel mai celebru, Carlos Ghosn, nu apare deloc.

Michael Taylor este american și are 59 de ani. Și-a început cariera înrolându-se în forțele speciale ale SUA, ca parașutist, unde a activat timp de 4 ani. În 1982 el ajunge la Beirut puțin după asasinarea președintelui libanez Bachir Gemayel și invazia israeliană. Se ocupă cu instruirea Forțelor Libaneze, o miliție creștină și începe ”o relație pe termen lung cu comunitatea creștină din Liban”.

L-a întâlnit oare Michael Taylor pe George Zayek în Liban la începutul anilor 1980? Zayek se prezintă drept un ”security manager” care a lucrat în Irak, Afganistan, Libia, Egipt și Nigeria.

George Zayek este fratele mai mic al lui Elias Zayek, un martir al Forțelor Libaneze. În această familie de creștini maroniți erau trei frați: Elias, care începuse studii de stomalogie înainte de a se implica în lupte, Joseph, inginer și George, care a urmat studii de gemologie (o ramură a mineralogiei).

Toți trei s-au înrolat în Forțele libaneze, Elias devenind chiar comandantul infanteriei. El a fost asasinat în 19 ianuarie 1990, acum fix 30 de ani deci. Samir Geagea, comandantul Forțelor Libaneze, a fost ulterior condamnat pentru a fi comandat acest asasinat, mai scrie Le Point.La rândul său, L'Obs dezvăluie că ex-patronul Renault ar fi luat un tren din Tokyo pentru a ajunge la Aeroportul din Osaka. Potrivit mass mediei nipone, el era însoțit de mai multe persoane încă neidentificate de poliția japoneză. Ar fi ajuns la Osaka în seara aceleiași zile, pe 29 decembrie, potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun și canalului de televiziune NTV. Pentru a evita controalele din aeroportul japonez, el s-ar fi ascuns într-un cărucior care transporta materiale destinate unui concert, potrivit Wall Street Journal.