Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


MApN: Militari români din Irak, relocați în urma deciziilor NATO

armata_2.jpg

Image source: 
Facebook

Situația tensionată din Orientul Mijlociu și ultimele decizii ale NATO afectează trupele române prezente în zonă. Astfel, mai mulți militari români care se ocupau cu instruirea forțelor irakiene vor fi relocați.

MApN anunță că a decis să întrerupă misiunile celor 14 militari români aflați în Irak, aceștia urmând a fi relocați, temporar, într-o altă bază a coaliției. Decizia vine în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu, generate de către uciderea unui general iranian de către armata americană.

„Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, de a se suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, Ministerul Apărării Naționale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire și consiliere efectuate de militarii români dislocați în Irak”, se arată într-un comunicat transmis de minister.

Aceeași sursă arată că misiunile militarilor români se axau pe activități de pregătire și formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării și din alte instituții responsabile pentru reformarea sectorului de securitate și creșterea capacității operaționale a Forțelor Armate ale Irakului.

„În funcție de evoluția situației din zonă, militarii români sunt pregătiți să își reia misiunile. România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internațional”, mai arată sursa citată.