Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


176 de persoane au murit într-un accident aviatic în Iran

Agenția de presă iraniană anunță că avionul s-a prăbușit din cauza unor probleme tehnice.

Un avion al unei companii ucrainiene, cu 176 de pasageri la bord s-a prăbușit miercuri dimineața la câteva minute după decolarea de pe un aeroport din Iran. Purtătorul de cuvânt al aeroportului Imam Khomeini spune că la bord se aflau 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului.

Avionul de pasageri al companiei s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran, aparent din cauza unor probleme tehnice, scrie Reuters care citează presa iraniană. Accidentul s-a produs din cauza unor defecțiuni la motorul aeronavei și nu are legătură cu atacuri teroriste, a confirmat ambasada Ucrainei la Teheran, citată de Reuters. Autoritatea Aviatică Civilă Iraniană a demarat o anchetă în acest caz după ce echipele de salvare au găsit cutia neagră .

Aeronava este un Boeing 737 aparținând companiei Ukraine International Airlines și avea ca destinație Kievul.

Ministrul de externe ucrainean a scris pe twitter că printre victime se află cetățeni iranieni, canadieni, ucrainieni, suedezi, afgani, germane și britanici și anunță că toate zborurile pe ruta Ucraina – Iran au fost sistate pe plan nedefinit.

Aeronava era nouă și intrase în serviciu de trei ani și jumătate mai spun specialiștii în aviație. Mai mult, un purtător de cuvânt al Ukrainian Airlines a declarat într-o conferință de presă că avionul avusese o revizie nu mai departe de ziua de luni.

Este pentru a doua oară în ultimii ani când de numele Ucrainei se leagă o tragedie aviatică de proporții, după ce în 2014 o aeronavă Malaysia Airlines, ce plecase din Olanda, a fost doborâtă de o rachetă trasă de separatiștii din estul Ucrainei. Toţi cei 283 de pasageri, dintre care 196 erau olandezi, şi 15 membri au echipajului au murit. Patru suspecţi urmează să fie judecaţi pentru crimă, în martie 2020, în Olanda, în acest dosar.

Incidentul are loc cu câteva zile înainte de preluarea șefiei Boeing de către un nou director, David Calhoun. Acesta îl va înlocui pe Dennis Muilenburg care a fost demis în decembrie anul trecut după unul dintre cei mai negri ani cu care s-a confruntat până acum compania.

Gigantul aviatic american încearcă încă să își reconsolideze imaginea după cele două accidente cu aeronave 737 în care au murit 346 de oameni. Modelul 737 MAX a fost reținut la sol încă din luna martie, iar compania s-a confruntat cu întârzieri masive și o serie de alte obstacole care au împiedicat-o să folosească din nou modelul. Administrația Aviației Federale a cerut anul trecut Boeing să rezolve a doua problemă legată de sistemul de control automat în timpul zborului la avioanele 737 MAX 8. 

Statele Unite au consemnat la sol avioanele Boeing 737 MAX, la scurt timp după ce și Uniunea Europeană și alte state au decis același lucru, pe fundalul problemelor tehnice pe care le au aparatele. De altfel, chiar Boeing a recomandat oprirea de la zbor a întregii flote internaționale – după ce două aeronave s-au prăbușit, fie din cauza unui senzor defect, fie pentru că piloții nu au fost instruiți corespunzător cu noua tehnologie.