Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Școlile rămân fără contabili, bibliotecari, secretare, bucătari și șoferi. Sindicalist: OUG 1/2020 blochează activitatea

elevi_teste_finale.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Sindicatele din educație atrag atenția că o ordonanță emisă recent va bloca activitatea în școli. Federația „Spiru Haret“ cere ca Guvernului să găsească de urgență o soluție astfel încât activitatea din unitățile din învățământ să nu fie perturbată de prevederile OUG 1/2020, care prevede interzicerea detașărilor din mediul privat în cel de stat. Pe scurt, ordonanța nu mai permite angajarea de personal în școli decât pe posturi permanente, clar stabilite. Sindicaliștii din învățământ spun că măsura este în esență bună, dar a fost aplicată fără studierea efectelor imediate asupra sistemului educației.

Președintele executiv al federației Spiru Haret, Marius Nistor, a explicat situația într-un interviu aordat RFI. OUG 1/2020 face ca ”toate detașările din mediul privat către unitățile de învățământ preșcolar să înceteze. Sunt afectate posturile auxiliare didactice și nedidactice”.

Reprezentantul profesorilor atrage atenția că școlile vor rămâne fără ”contabile, bibliotecare, secretare, administratori, dar și fără șoferi, bucătărese și îngrijitoare”. ”Gândiți-vă ce se întâmplă într-o unitate preșcolară care rămâne fără bucătăreasă. Sau fără fochist, cel care administrează centrala școlii. Ce se întâmplă cu copiii care sunt aduși la școală cu microbuzele conduse de șoferi detașați din privat?”, se întreabă liderul Spiru Haret.

Președintele executiv al organizației sindicale spune totuși că măsura este bună, dar a fost aplicată de Guvern fără studierea efectelor imediate.

În consecință, Maris Nistor cere Executivului să găsească ”o soluție pentru ca școlile să aibă timp să organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor care nu vor mai putea fi ocupate de personal detașat din mediul privat”.

Ascultă:

 
Președintele executiv al federației Spiru Haret, Marius Nistor, despre blocajul generat de OUG1/2020